Originální bistro s izraelským falafelem. Herečka a masér ze Slovenska nadchli Moravu

Martina a Slavo provozují v Brně originální bistro Falafelo

Maťa a Salvo, Falafelo Brno, České naděje gastro scény

Martina je vystudovaná muzikálová herečka a lektorka tance a Slavo je vystudovaný masér. Oba pochází z východního Slovenska. Roky spolupráce a silného přátelství se Shlomem, Izraelcem žijícím v Londýně, vyústilo v touhu otevřít podobný typ podniku i u nás. Nejslavnější falafel londýnského Portobello marketu přinesli na brněnskou gastro scénu. Shlomo sympatické dvojici s velkou důvěrou svěřil tajný recept na pravý izraelský falafel, který během 24leté kariéry zatím nikomu neprozradil. Dostali tak jedinečnou šanci pokračovat v jeho šlépějích a přinést tak slavný portobellský falafel do ulic Brna. Jako jediní pokračují v jeho tradici, jsou další generací londýnského Falafel Kingu, a to jim dává jedinečnou příležitost sdílet se zákazníky intenzivní chutě a vůně, které falafel přináší. Za každou kuličkou falafelu a lžičkou humusu se skrývá obrovská vášeň a láska, se kterou jídlo připravují. Nemohli proto ujít pozornosti společnosti MAKRO ČR a stali se vyvolenými projektu NADĚJE ČESKÉ GASTRO SCÉNY.

NADĚJE ČESKÉ GASTO SCÉNY

Jedná se o dlouhodobou iniciativu makro, která podporuje talentované profesionály napříč gastronomií v České republice. Projekt si klade za cíl identifikovat a ocenit kuchaře, baristy, cukráře a další gastronomické osobnosti, kteří projevují vysokou míru talentu, originality a pracovitosti.

Naděje České Gastro Scény

Jak jste se dostali ke své kariéře v gastronomii?

Slavo pracoval v slávnom Falafel Kingu na Portobello markete v Londýne u Izraelčana Shloma, kde sa naučil všetko o falafele a inšpiroval sa Izraelskou kuchyňou. Ja som pracovala v gastre len ako brigádnička popri strednej škole, ale jej vášeň k jedlu mám zakorenenú z domu od otca, ktorý je veľký kulinár a výborný kuchár.

Co je pro vás největší inspirací při tvorbě nových receptů?

Inšpiráciou je všetko okolo. Sú to miesta, mestá a krajiny, v ktorých sa pohybujeme, ktoré sme navštívili. Sú to ľudia z fachu okolo nás. Inšpiruje nás Brnenská gastro scéna. Kuchárske knihy a programy o varení. Milujeme Jamieho Oliviera a Gordona Ramseyho, a to bude isto tým,že sme žili v UK. Program „15 minutes meal by Jamie“ nám v telke išiel non-stop celý víkend.

Jaká je vaše oblíbená kuchyň a proč?

Máme radi rôznorodosť jedál a viacero svetových kuchýň, ale srdcu najbližšia je asi Talianska kuchyňa pre jej jednoduchosť, čerstvost a farebnosť.

Jaké jsou největší výzvy při vaší práci a jak se s nimi vypořádáváte?

Najväčšou výzvou bola pre nás pita. Vložili sme veľký kus námahy a úsilia, aby sme našli pekára v Brně, ktorý by robil pitu podľa našich predstáv a piekol ju pre nás každý deň čerstvú. Bolo to skoro nemožné. Vždy sa našli nejaké problémy, či už kvalitou alebo časovo a tak sme sa vymakali v pečení pity, kúpili pec a pečieme si ju sami každé ráno pred otvorením. Je to dlhý proces, ktorý ale stojí za to.

Jaké jsou vaše oblíbené suroviny a jak je používáte ve svých receptech?

Sezónna zelenina, rôzne druhy korením. Začíname vymýšľať recepty podľa toho akú zeleninu máme k dispozícii z farmy od dodávateľa.

Jaký je váš největší kulinářský úspěch?

Za úspech považujeme to, keď uvaríme vo Falafelo niečo nové a ľuďom to chutí, nechávajú nám skvelé recenzie a vracajú sa. Najviac sa, ale aj tak pýšime falafelom.

Co byste doporučili amatérským kuchařům, kteří chtějí zlepšit své dovednosti v kuchyni?

Aby si našli miesto, podnik, Chefa, krajinu, ktorá ich inšpiruje a išli za tým. Asi každý profi Chef začínal umývaním riadov v nejakej kvalitnej reštaurácii, bistre, hotely. Slavo tiež prvé týždne len čapoval limonádu a umýval riady. (smiech)

Proč myslíte, že si vás makro vybralo do projektu NADĚJE ČESKÉ GASTRO SCÉNY?

Myslím, že potrebovali různorodost kuchyň a dobrý falafel v Česku nenájdete na každom rohu. Aspoň my sme nenašli. Zrejme sa o nás nejak dopočuli, alebo nás niekto odporučil. Dodnes sme sa to vlastne neopýtali, takže len sa domnievame.

Falafel v Brně

Falafel je vegetariánské jídlo připravené z magické cizrny známé jako jedno z prvních fast food. Původně vytvořeno 3 000 let zpátky pro krále jako pochoutka plná šťastné energie. Falafelo je originální bistro s Izraelským falafelem, pitou, sabichem a dalšími pochoutkami. Místo, kam v Brně na oběd.

Jaké jsou vaše hlavní kulinářské inspirace a jak se promítají do vašeho stylu vaření?

Sú to kulinárske knihy, programy o varení, youtube channels roznych chef kuchárov a samozrejme suroviny, ktoré máme k dispozícii. Milujeme jednoduchosť pri varení a snažíme sa to preniesť do varenia.

Jaká jsou vaše nejoblíbenější jídla k vaření a proč?

Radi varíme polievky. Baví nás vymýšľať sezónne šaláty. Máme radi farby na tanieri. Milujeme pripravovať rýchle, čerstvé a chutné jedlá, takže doma je to vždy nejaká pasta.

Jaké jídlo byste čtenářům doporučil, kdyby chtěli rychlé na přípravu a levné s ohledem na suroviny?

Akykoľvek druh pasty. Z našej kuchyně bohužial nič nie je rýchle na prípravu :D

Nedávno otřásl skandál Neapolí. Vyhlášený pekař veřejně propagoval pizzu s ananasem, byl považován za vlastizrádce. Napadá vás něco podobného v české kuchyni, co byste řekli, to nikdy?

Myslím že také niečo neexistuje, pretože každému chutí niečo iné. Koľko ľudí, toľko chutí. Dokonca aj pizzu s ananásom si ľudia objednajú. Práve spájanie rôznych kuchýň a netradičné varenie prináša nové jedlá a o tom to celé je.

Kdo vás inspiroval a inspiruje z kuchařských mistrů ať českých nebo světových, s kým byste si rádi zavařil?

Z Brnenských kuchárov je to Gabina z Red Piranha bistro.

Z UK je to Jamie Oliver a Gordon Ramsey.

Z Talianska je to určite Gennaro Costaldo

Z Izraelských pánov kuchárov je to Eyal Shani.

Panuje mezi kuchaři, cukráři, baristy rivalita?

My to tak nepociťujeme. Aspoň v Brně nie. Myslíme si, že od lepších sa treba učiť a nie s nimi súperiť.

Co ukázala pandemie covidu ve vašem oboru, jak se dá přežít takové období?

Neboli sme ešte otvorení. Takže sa k tomu nevieme vyjadriť. Otvorili sme krátko po Covide.

Jaké rady byste dali mladým kuchařům, kteří začínají v tomto konkurenčním odvětví?

Je to dřina. Chce to odhodlanost, zápal a trpezlivosť. Dobre si to rozmyslieť . (smiech)

Jaké jsou vaše plány na budoucí projekty nebo nové kuchařské výzvy?

Radi by sme našli vačší priestor, kde by sme  prepojili kultúru a umenie s kulinárstvom.

Tagy: