Putinovi spojenci na Den vítězství do Moskvy nedorazí. Vyhlásí šéf Kremlu válku Ukrajině?

Vedle čínských vojáků pochodovali na přehlídce také jednotky indických Sikhů.

V Rusku vrcholí přípravy na pondělní oslavy Dne vítězství. Při sobotním nácviku vojenské přehlídky se po Rudém náměstí v Moskvě projely kolony vojenských vozidel a nad městem prolétly stíhačky. Vojenské přehlídky se letos nezúčastní žádní zahraniční hosté. Očekává se také projev Vladimira Putina. Spekulujse se, že by při něm ruský prezident mohl vyhlásit Ukrajině oficiálně válku. Moskva stále označuje invazi za „speciální vojenskou operaci“.

Podle spolupracovníka CNN Prima NEWS v Rusku Jiřího Justa se očekává, že Putin během projevu zmíní jednak ruskou vojenskou operaci na Ukrajině i konec druhé světové války v dobách Sovětského svazu. „Je třeba vzít v potaz, že Den vítězství je pro Rusko nejvýznamnější státní svátek a pilíř současného ruského režimu,“ řekl pro CNN Prima NEWS Just s tím, že Putin bude jistě chválit ruskou armádu.

Zvláštní zpravodaj CNN Prima NEWS odhaduje z generální zkoušky na vojenskou přehlídku, že projev šéfa Kremlu bude trvat pět až šest minut. „Panují obavy, že nepůjde jen o oslavu ruské armády, ale že se může vyjádřit i k dění ve světe. Možná vyhlásí mobilizaci, možná válku Ukrajině,“ sdělil Just.

Letošní vojenská přehlídka na Rudém náměstí se bude bezesporu lišit od těch předešlých. „Bude mnohem méně vojenské techniky než v předchozích letech. Bude pochodovat více studentů vojenských škol, což je neobvyklé. Možná je to spojené s tím, že více vojáků bojuje na ukrajinské frontě,“ řekl Just.

Putin podle něj pravděpodobně zmíní, že vojenská technika se „podílí na zvláštní operaci proti nacionalistům v zahraničí“ neboli na Ukrajině. Just dále uvedl, že to, co na nácviku vojenské přehlídky viděl, naznačuje, že oslavy budou sice skromnější, ale o to intenzivnější. „Bude tam snaha ukázat to nejlepší, čím disponuje ruská armáda,“ zdůraznil.

Vojenské přehlídky se letos nezúčastní žádní zahraniční hosté. Kreml tvrdí, že je to kvůli tomu, že nejde o kulaté výročí. Podle Jiřího Justa se tam ale kvůli současné situaci zdráhají přijet i státníci postsovětských republik. „Vidíme to například u prezidenta Kazachstánu, který odmítl do Moskvy přijet. Hovoří se o tom, že odmítl i prezident Běloruska Alexandr Lukašenko,“ uvedl Just s tím, že odmítli přijet i spojenci z Arménie a Kyrgyzstánu. „Jsou to země, které jsou ekonomicky závislé na Rusku, ale stejně odmítly. Asi to vypovídá o tom, že ne všichni souhlasí s ruskou operací proti Ukrajině,“ podotkl Just.

Tagy: