OSM DNÍ DO INVAZE: Rusové nás ujistili, že války nezačínají ve středu. Sami chystali útok

Redakce CNN Prima NEWS přináší před výročím začátku války článkový speciál Pár dní do invaze, který připomíná události, které předcházely ruskému vpádu na Ukrajinu. Přesně před rokem – 16. února 2022 – pronesl ruský velvyslanec při EU Vladimir Čižov památnou větu, která se zapsala do dějin diplomacie. V době, kdy americké zpravodajské služby varovaly celý svět před ruskou invazí, prohlásil diplomat v rozhovoru pro Deutsche Welle, že války nezačínají ve středu.

Byl únor, ale na scéně mezinárodní diplomacie bylo mimořádně horko. Rusko shromažďovalo u hranic s Ukrajinou armádu a všechny ujišťovalo, že jde o pouhé cvičení. Mnozí politici, experti i novináři tomuto vysvětlení podlehli.

Reportáž CNN Prima NEWS z 25. února 2022 přímo z Ukrajiny:

Americké i britské zpravodajské služby přitom tou dobu už několik dní velmi naléhavě varovaly kontinentální Evropu, že Moskva opravdu něco chystá. Že manévry statisíce mužů a stovek kusů vojenské techniky jsou něčím větším než pouhým cvičením. Jejich slova tehdy podporovaly satelitní snímky, které dokazovaly, že kousek od hranic s Ukrajinou se kupí ruská technika.

Američtí zpravodajci dokonce označili konkrétní den, kdy by mohli Rusové spustit invazi. Mělo jít o středu 16. února. Pak přišel ruský velvyslanec při EU Vladimir Čižov a vysmál se Západu v rozhovoru pro Deutsche Welle. Řekl větu, která obletěla svět.

Středa? Nikdy

„Války v Evropě jen málokdy začínají ve středu,“ řekl Čižov. Jako by to měl každý vědět. Jako by se o tom snad učily děti na základní škole a je proto absurdní si něco takového myslet.

Ve středu 16. února pak skutečně k žádné invazi nedošlo. A Rusko si mnulo ruce, jak americké zpravodajské služby v očích Evropanů více a více klesají. O invazi v tu dobu na sociálních sítích už vtipkoval kdekdo. Všichni stále věřili, že válka nebude.

Jenže byla. Nutno ale podotknout, že skutečně nezačala ve středu, nýbrž pár hodin po půlnoci v noci na čtvrtek. Plošné invazi předcházel ruský vpád na Donbas, k němuž došlo v pondělí.

Kdy začínají války?

Redakce CNN Prima NEWS v minulosti analyzovala, v jaké dny tedy války začínají nejčastěji. Z rozboru vyplývá, že Putin rád zahajuje ozbrojené konflikty právě ve čtvrtek. V tento den začala invaze do Jižní Osetie i anexe Krymu.

Naopak řada politiků v minulosti využila pro začátek války středu. V tento den začala první světová i napoleonské války. Z toho vyplývá, že Rusko při slovech o středě a začátku invaze – stejně jako tolikrát předtím a potom – tradičně mlžilo.

Redakce CNN Prima NEWS vám v rámci speciálu Pár dní do invaze přiblíží události osmi dní, které předcházely ruskému útoku.

Tagy: