Války nezačínají ve středu, ale ve čtvrtek, poučil nás Putin. Napoleon by nesouhlasil

Ruský velvyslanec při EU Vladimir Čižov pronesl týden před začátkem ruské invaze na Ukrajinu větu, že „války nezačínají ve středu“. Konflikt na Ukrajině pak skutečně nezačal ve středu, ale pár hodin po půlnoci v noci na čtvrtek. Mohl Vladimir Putin hledat v tomto dni nějakou symboliku?

Bylo to trochu úsměvně a děsivé zároveň. Ruský diplomat Čižov v rozhovoru pro německou televizi Deutsche Welle prohlásil, že „války nezačínají ve středu“. Jako by to snad měl každý vědět, jako by to byla obecně platná poučka, kterou je zbytečné rozporovat. Bylo to v době, kdy americké zpravodajské složky tvrdily, že právě středou 16. února ruská invaze započne.

Nakonec se ukázalo, že Putin zjevně považuje za osudný den čtvrtek. Právě ve čtvrtek 24. února brzy ráno přejely ruské tanky ukrajinskou hranici a začalo masivní ostřelování celé země. Jenže při pohledu do historie je zřejmé, že Čižov lhal. Války často začínají ve středu. Putin jako symbolik přesto zvolil pro začátek války právě čtvrtek. Už to totiž v minulosti udělal.

  • Třicetiletá válka (1618–1648) začala ve středu

První rozsáhlý konflikt v Evropě, do kterého se zapojila řada zemí na kontinentu. Od Švédska po Španělsko. Konflikt náboženství, ve kterém hráli významnou roli i Češi. A začal ve středu. Konkrétně 23. května 1618 pražskou defenestrací, kdy zástupci českých stavů vyhodili z oken Pražského hradu královské místodržící.

  • Sedmiletá válka (1756–1763) začala v pondělí

Tento konflikt je historiky považovaný za první skutečně světovou válku. Kromě Evropy se válčilo v Africe, Asii i Americe, kde hořel boj o to, kdo obydlí budoucí Spojené státy. Začal v pondělí 17. května, když Velká Británie vyhlásila válku Francii. Tyto dvě mocnosti si ostatně jdou po krku celou historii.

  • Napoleonské války (1803–1815) začaly ve středu

Také slavné Napoleonské války začaly ve středu, a to 18. května. Znovu šlo o porušení míru mezi Británií a Francií. To ještě nikdo netušil, že se z Francie stane rozpínavá velmoc. A že si Napoleon Bonaparte podobně jako po něm Adolf Hitler vyláme zuby při invazi do Ruska.

  • Krymské války (1853–1856) narušily neděli

Název konfliktu napovídá, že ve válce šlo stejně jako při ruské anexi v roce 2014 o Krym. Strategický poloostrov v Černém moři tentokrát ale hostil boje Ruska s Osmanskou říší. Carské Rusko tehdy padlo. A všechno to začalo v neděli.

  • První světová válka (1914–1918). Střílet se začalo ve středu

Velká válka, jeden z nejkrutějších konfliktů historie, začala oficiálně v úterý 28. července, kdy Rakousko-Uhersko vyhlásilo válku Srbsku. Ostrý konflikt ale započal až o den později – tedy ve středu – kdy začalo rakousko-uherské loďstvo ostřelovat srbský Bělehrad.

  • Druhá světová válka (1939–1945) startovala před víkendem

Nejznámější válka dějin začala v pátek 1. září, když nacistické Německo zaútočilo na Polsko. Třetí říše mimochodem tehdy používala podobnou taktiku jako nyní Vladimir Putin. Snažila se vyvolat dojem, že konflikt vyprovokovalo Polsko. Němci tak například spáchali fingovaný útok na vysílačku v polských Gliwicích. Stalo se tak v předvečer války.

  • Válka v Koreji (1950–1953) začala v neděli

První z řady konfliktů, které se rozhořely během studené války mezi USA a Sovětským svazem, začal v neděli. Vojáci Severní Koreje tehdy 25. června zaútočili na své jižní sousedy. Na stranu severu se přidala SSSR, jih podporovaly Spojené státy. Asijské sousední země konflikt změnil k nepoznání a nastartoval jejich naprosto odlišný politický a technologický vývoj.

  • Válka ve Vietnamu (1955–1975) se rozpoutala v úterý

Krvavý a táhlý konflikt ve Vietnamu měl několik fází, oficiálně ale válka začala v úterý 1. listopadu. Dlouhé boje nakonec ukončilo stažení amerických vojsk, čímž zvítězila armáda komunistického severu a Vietnam tak upadl pod socialistickou vládu.

  • I Sovětská válka v Afghánistánu (1979–1989) začala v úterý

Jestliže skončila válka ve Vietnamu fiaskem pro USA, pak první válce v Afghánistánu se někdy přezdívá sovětský Vietnam. I tento konflikt začal v úterý. Den po Štědrém dnu, kdy Sověti podnikli invazi do Afghánistánu. Po deseti letech nakonec museli z války vycouvat, válečné vyčerpání pak mělo svůj podíl i na rozpadu SSSR.

  • Válka v Zálivu (1990–1991) a poprvé čtvrtek

Byl čtvrtek 2. srpna, když Irák zaútočil na Kuvajt a zahájil válku v Zálivu. Mise vedené Spojenými státy a posvěcené OSN, které měly za cíl Kuvajt osvobodit, začaly až začátkem nového roku. Operace Pouštní bouře započala 17. ledna 1991. To byl mimochodem také čtvrtek.

  • Druhá válka v Afghánistánu (2001–2021) a osudová neděle

Další konflikt na Blízkém východě začal v neděli. USA odstartovaly 7. října 2001 invazi do Afghánistánu, a to v reakci na teroristické útoky 11. září. Vypjatý konflikt se nakonec protáhl na nekonečných 20 let. Válka skončila loni v srpnu, kdy se moci nad Afghánistánem znovu zmocnilo radikální hnutí Tálibán a spojenecké jednotky se stáhly.

  • Válka v Jižní Osetii (2008), vrací se motiv čtvrtka

Nedávný konflikt, ve kterém hrálo klíčovou roli Rusko, začal ve čtvrtek 7. srpna. Tato válka se v mnohém podobá současným bojům na Ukrajině. Šlo v ní také o to, že se objevily separatistické tendence v rámci Gruzie. Údajné utlačování provincie Jižní Osetie následně Rusko ztrestalo invazí do Gruzie. Prozápadní státeček neměl šanci ve sporu zvítězit a přišel o část území.

  • Anexe Krymu (2014), znovu čtvrtek

Datům, kterým se přisuzuje začátek ruské anexe Krymu, je více. Ukrajinský parlament si ale v minulosti odhlasoval, že oficiálním začátkem nepřátelské operace byl 20. únor 2014. Čtvrtek. Ruské síly během operace zabraly poloostrov Krym, který se stal o osm let později klíčovým stanovištěm vojáků Moskvy, kteří odsud podnikli invazi na Ukrajinu.

Z výše uvedeného seznamu je zřejmé, že války obecně začínají také ve středu. Pokud ale válčí Rusko, potažmo Putin, je osudným dnem zpravidla čtvrtek.

Tagy: