Cesty do Dubaje a luxusní byty. Děti ruských prominentů si ani za války nežijí špatně

Ruský podnikatel a Putinův spojenec Vladimir Gruzdev stihl před začátkem války přepsat londýnský apartmán na svou osmiletou dceru. Ta se tak formálně stala majitelkou nemovitosti za desítky milionů korun. Informoval o tom americký web The Insider. Jiné děti ruských hodnostářů zase jezdí na drahé zahraniční dovolené, zatímco utajovaná dcera prezidenta Vladimira Putina zůstává v ústraní.

Teprve osmiletá dcera oligarchy a politika Gruzdeva je podle dokumentů, do kterých měl možnost The Insider nahlédnout, uvedena jako majitelka bytu v Londýně, který má hodnotu v řádech milionů liber. Gruzdev je spoluzakladatelem supermarketového řetězce Sedmoi Kontinent a zbohatl na prodeji svého podílu v roce 2007. Jeho celkový majetek je podle Forbesu odhadován na v přepočtu víc než 20 miliard korun.

ČTĚTE TAKÉ: OBRAZEM: K luxusní jachtě ruského oligarchy se nikdo nehlásí. Zájemci mají šanci v dražbě

Zjištění o převodu bytu na malou dceru je výsledkem investigativní práce protikorupční organizace Transparency International, která se o detaily nemovitosti podělila právě i s webem The Insider.

Nemovitost byla na osmiletou dívku přepsána již 20 dní před vpádem na Ukrajinu, tedy na začátku loňského února. Gruzdev není na sankčním seznamu žádného státu kromě Ukrajiny, která jej tam umístila poté, co sdílel prohlášení Asociace právníků Ruska podporující ruskou invazi. Sám Gruzdev je zároveň předsedajícím v radě této asociace.

Rezidence dcery se nachází v Kensingtonu, jedné z nejlukrativnějších čtvrtí britské metropole. V okruhu pár set metrů se nachází například Royal Albert Hall nebo současné sídlo prince Williama a jeho ženy Kate. Oblasti se zároveň přezdívá „Rudé náměstí“, jelikož zde nemovitosti vlastní řada dalších ruských oligarchů včetně Romana Abramoviče. Jeho sídlo má hodnotu v přepočtu čtyři miliardy korun, majetek mu ale Britové v důsledku sankcí zmrazili.

Nejoblíbenější destinací je Dubaj

Válka neomezuje ani jiné ruské prominentní rodiny. Například dcera ředitele zahraniční rozvědky Sergeje Naryškina ráda tráví hodně času v zahraničí. Instagram Veroniky Naryškinovové je soukromý, k jejím zahraničním výletům se proto ruský investigativní web The Insider dostal skrze její kamarádku Viktorii Kosolapovou. Společně byly obě ženy v Turecku, Řecku nebo Itálii a začátek roku 2023 oslavily v Dubaji.

Rodina šéfa ruské zahraniční rozvědky není uvedena na sankčním seznamu, a tak jeho dcera může cestovat bez omezení po celém světě, než se vrátí do svého moskevského apartmánu za 18 milionů korun. Že Dubaj mají děti ruských oligarchů rády, potvrzuje i novoroční výlet dcery ministra obrany Sergeje Šojgua Ksenije, která se svým manželem pobývala v hotelu Ceasars Palace Dubai, kde se cena za noc pohybuje kolem 25 tisíc korun, jak také zjistil ruský Insider.

Média rovněž řeší Putinovu utajovanou dceru. Luiza Rozová před válkou patřila k předním osobnostem moskevské společenské scény, pracovala jako módní návrhářka, DJka a na Instagramu měla 84 tisíc sledujících, profil si ale v důsledku jizlivých komentářů narážejících na válku na Ukrajině smazala. Zmizela i z veřejného života a situace podle nejmenovaného ruského experta vypadá, jako by ji prezident Putin zavrhl. „Její život je nyní zjevně velmi omezený,“ dodal pro web Daily Star s tím, že je zřejmě držena v ústranní. Údajně byla také odvedena z luxusního bytu v Petrohradě.

Tagy: