Tajemství Dianiných dopisů odhaleno. Najevo vyšly i detaily bouřlivého rozchodu s Karlem

Archiv osobních dopisů princezny Diany odhalil detaily rozchodu s nynějším králem Karlem III. Píše se v nich, že rozpad vztahu byl „zoufalý a ošklivý“. Korespondence jde nyní do aukce, jejíž výtěžek půjde na charitativní účely.

Princezna Diana posílala od konce roku 1995 a v průběhu roku 1996 dopisy svým přátelům Susie a Tarekovi Kassemovým. Píše v nich o tom, že by nesouhlasila s rozchodem s Karlem III., kdyby věděla, že to bude tak „zoufalé a ošklivé“. Zmiňovala také témata, jako jsou izolace a o obavy, že je její telefon odposloucháván.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tohle princ Harry nečekal. Kvůli knize Náhradník se proti němu obrátila i Meghan

Série 32 dopisů nyní míří do aukce a předpokládá se, že se prodají zhruba za 90 tisíc liber, tedy za necelých dva půl milionu korun, informuje web Daily Mail. Manželé Kassemovi dopisy prodávají, protože „vlastnit dokumenty je velká zodpovědnost“, kterou nechtěli předat svým dětem. Důvěrnější dopisy si však plánují ponechat. Výtěžek bude věnován charitativním organizacím, které Diana podporovala.

Dopisy zachycují pocity princezny Diany

V jednom z dopisů z 28. dubna 1996 Diana kvůli napětí z odloučení zrušila výlet do opery. „Prožívám velmi těžké období a tlak je vážný a přichází ze všech stran. Někdy je příliš těžké udržet se na nohou a dnes jsem na kolenou a jen toužím po tom, aby ten rozvod proběhl, protože možné náklady jsou obrovské,“ psala princezna z Walesu v dopise. Její rukopis, který byl běžně plynulý, se ke konci dopisu zhoršuje, zřejmě kvůli tomu, jak se při psaní cítila.

Svou obavu z odposlouchávání telefonů v Kensingtonském paláci vyjádřila v dopise ze dne 20. května 1996, který adresovala paní Kassemové. „Kdybych před rokem věděla, co zažiju při tomto rozvodu, nikdy bych s tím nesouhlasila. Je to zoufalé a ošklivé,“ psala Diana. V některých dalších dopisech pak Kassemovým děkovala za to, že ji zahrnuli dary a citovou podporou. „Jsem nesmírně dojatá tím, jak mě oba chráníte, na to nejsem zvyklá,“ psala princezna v jednom z dopisů.

Manželé Kassemovi, kteří žijí v Londýně, plánují dopisy prodat 16. února v aukční síni Lay's v Penzance v Cornwallu. „Susie a Tarek Kassemovi, jako velmi blízcí přátelé Diany, princezny z Walesu, si těchto dopisů váží již více než 25 let. Cítí se nesmírně poctěni tím, že měli možnost princeznu poznat tak zblízka,“ uvedla aukční síň s tím, že jde o mimořádně dojemnou sbírku korespondence, kterou napsala jedna z nejvýznamnějších a nejvlivnějších žen 20. století, a dokumentuje jedno z jejích nejcennějších a nejvýznamnějších přátelství během posledních dvou let jejího života.

Tagy: