Žádat o příspěvky je složité, zuřil Babiš. Beru to jako vaši sebekritiku, vmetl mu Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) a jeho předchůdce Andrej Babiš (ANO)

Žádosti o příspěvky jsou složité, zuřil Babiš. Beru to jako vaši sebekritiku, vmetl mu Fiala

Víte, jak dlouho trvá, než se běžnému občanovi podaří vyřídit příspěvek na bydlení? I s touto otázkou se obracel rozzuřený expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš během interpelací ve Sněmovně na svého následovníka ve funkci. Předseda vlády Petr Fiala (ODS) mu ale vmetl, že to bere jako sebekritiku bývalé, tedy Babišovy vlády.

„Pořád opakujete, že nenecháte nikoho padnout a že každý, kdo se dostane do problému, má možnost požádat si o sociální dávky nebo o příspěvek na bydlení. Byl jste někdy vůbec na úřadě práce? Tušíte, jak to v reálu funguje? Víte, jak dlouho trvá, než se běžnému občanovi podaří vyřídit příspěvek na bydlení? Viděl jste někdy, jak vypadá žádost o takový příspěvek, jaké všechny papíry k tomu musíte doložit? A to ne jednou za rok, ale čtyřikrát do roka,“ rozčiloval se ve Sněmovně Babiš.

Opakoval, že podle něj lidé potřebují pomoc ihned. „Asi jste vůbec zatím nepochopil, že lidé, kteří se dostanou do krizové situace, jim hrozí ukončení nájemní smlouvy, potřebují pomoct hned, a ne až za pár měsíců,“ pokračoval během interpelací na premiéra Fialu.

„Nejen, že vím, jak vypadá žádost o příspěvek na bydlení, ale já s vámi sdílím i nespokojenost s tím, jak je to složité a co to všechno znamená. Mně to nepřísluší, protože mám odpovídat na otázky, ale jednu bych vám položil. Víte, proč to tak je? Kdo to takhle udělal, že to je tak komplikované a že občané čelí takové byrokracii? To nebyla naše vláda, to jsme my nevymysleli. Tak je to nastavené a my děláme vše pro to, abychom to zjednodušili,“ reagoval klidný Fiala a dodal, že ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) na tom intenzivně pracuje.

„Bohužel to nelze opravit za několik měsíců, co je naše vláda u moci. Bude nám to nějakou dobu trvat, protože jsme to převzali od vás v té situaci, na kterou oprávněně poukazujete, že není dobrá a není pro lidi příznivá. Beru to jako sebekritiku bývalé vlády,“ vmetl posléze Babišovi stávající premiér.

Domácností, které pobírají příspěvek na bydlení, v Česku za poslední půlrok přibylo. V březnu jich úřady práce vyplatily přes 168 tisíc. Příspěvek na bydlení mohou získat lidé, kteří vydávají na bydlení  v Praze více než 35 procent příjmu, ve zbytku republiky více než 30 procent výdělku.

Během ústních sněmovních interpelací mohou opoziční poslanci klást otázky členům vlády, kteří na ně odpovídají. Interpelace jsou zařazeny v jednacím týdnu dolní parlamentní komory vždy na čtvrtek od 14:30 do 18 hodin.

Tagy:
Marian Jurečka politika bydlení Andrej Babiš Petr Fiala kritika interpelace vláda administrativa Úřad práce České republiky Poslanecká sněmovna ČR příspěvek na bydlení