Ostrá hádka ve studiu. Rusko bylo vyprovokováno, tvrdil David. Kým? divil se Pospíšil

Jiří Pospíšil a Ivan David

To nejlepší z evropského speciálu

Speciální vysílání CNN Prima NEWS ze Štrasburku se neobešlo bez ostrých názorových střetů. Hádku odstartovalo tvrzení europoslance Ivana Davida (SPD), že Rusko bylo k útoku na Ukrajinu vyprovokováno, jelikož se rozrůstalo NATO. „Podle vás je provokace, pokud se svobodné a nezávislé státy rozhodnou vstoupit do NATO? Co je Putinovi do toho?“ ptal se europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

„Rusko je agresor. Už malé dítě ale ví, že není dobré píchat holí do vosího hnízda. Severoatlantický pakt se posouvá směrem na východ. Je otázka, kdo má právo cítit se ohrožen,“ řekl David během speciálního vysílání CNN Prima NEWS.

Další sdělení adresoval Pospíšilovi: „Jestliže vy rozdmýcháváte konflikt a snažíte se provokovat další eskalací, tak se nám opravdu může stát, že budou umírat naši občané za naprosto cizí zájmy.“ Následně se Pospíšil i moderátorka Terezie Tománková ptali Davida, kdo tedy podle něj vyprovokoval válku s Ruskem. Člen SPD se přímé odpovědi vyhýbal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kolář ostře o Zaorálkovi: Je to č*rák. Ať si podá ruku s Babišem, reagoval exministr

„Zkrátka SPD… Vy řeknete, že je Rusko agresor. K tomu ale hned dodáte, že chudáci Rusové – respektive že Putinův režim byl vyprovokován. Říkáte to v trpném rodě. Kdo tu válku tedy vyprovokoval?“ ptal se znovu Pospíšil.

„Myslím, že to je naprosto evidentní. Severoatlantický pakt se neustále posouval na východ k hranicím Ruska,“ řekl David s tím, že poslední kapkou měl být příslib pro Ukrajinu v podobě možného budoucího vstupu do NATO. „Očekávat, že na to Rusko nebude reagovat, je plodem myšlení někoho hodně mentálně retardovaného,“ prohlásil europoslanec, načež Pospíšil spustil svou argumentaci.

„Podle vás je provokace, pokud se svobodné a nezávislé státy rozhodnou vstoupit do NATO? To nazýváte provokací vůči Rusku?“ kladl otázky člen TOP 09. Europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS) připomněla, že se Ukrajina v roce 1994 vzdala jaderných zbraní výměnou za bezpečnostní záruky Ruska. Kreml však tuto dohodu porušil již v roce 2014 anexí Krymu a o osm let později pak Putin Budapešťské memorandum doslova roztrhal na kusy, když zahájil vojenskou invazi na Ukrajinu.

David i v pozdější části debaty téma ohledně údajných provokací otevřel znovu: „Fascinuje mě postoj, který tady vidím. Můžeme dělat cokoliv a pak očekáváme, že ta druhá strana na to nebude reagovat?“

„Proč by měl na nás někdo reagovat, když se svobodný stát rozhodne vstoupit do NATO? Promiňte, co je Putinovi do toho? Že třeba Švédsko vstoupí do NATO? Chce snad útočit na Putina? Ne, prostě má strach. Ty země mají obyčejný strach, protože vidí, kam se to posunulo,“ odvětil Pospíšil.

Podívejte se na celou debatu speciálu s názvem České zájmy v Evropě:

Tagy: