Jandákova ostrá slova: Ve válce nejsme, kdo ji vyhlásil? EU kváká a dodává Ukrajině šrot

Bývalý ministr kultury a poslanec ČSSD Vítězslav Jandák.

Evropa zůstane bez klíčových dodávek plynu déle než se předpokládalo

Posíláním zbraní na Ukrajinu děláme vše pro to, abychom se dostali do velkého konfliktu, tvrdí bývalý ministr kultury a exposlanec ČSSD Vítězslav Jandák. V rozhovoru pro XTV opakovaně prohlásil, že na Ukrajině žádná válka není, protože ji nikdo nikomu nevyhlásil. Evropská unie prý jen kváká a dodává šrot.

„Neříkejte, že je to pár kilometrů. Na východní Ukrajině třeba válka vůbec není,“ prohlásil Jandák v rozhovoru pro XTV.  „Ve válce nejsme. Kdo komu vyhlásil válku? Bylo by to logický. Rus má připomínky k tomu, co se děje a ke své bezpečnosti. V takovém případě vyhlásí Ukrajině válku. Zatím, jak hledám a hledám, nikdo nikomu žádnou válku nevyhlásil,“ zopakoval někdejší ministr.

Z hlediska oficiálních formulací má pravdu. Ruský prezident Vladimir Putin oznámil 24. února 2022 vpád vojsk na Ukrajinu jako zvláštní vojenskou operaci v souvislosti se situací na Donbasu. „Okolnosti vyžadují, abychom podnikli rozhodné a okamžité kroky. V tomto ohledu v souladu s článkem 51, částí 7 Charty OSN, se svolením Rady federace a v souladu se smlouvami o přátelství, které ratifikovalo shromáždění, jsem se rozhodl provést speciální vojenskou operaci,“ uvedl tehdy.

Konflikt zemí, které se na sebe naštvaly

Jenže podobné názvosloví používají jen sami Rusové. Zbytek světa až na výjimky typu Běloruska jednoznačně hovoří o válce.

„Máme hodně možných stavů. Rusové říkají, že je to denacifikace nebo bezpečnostní akce, ale válka ne. Je to konflikt dvou sousedících zemí, které se na sebe naštvaly,“ stál si za svým Jandák. Konflikt prý mimo území Ukrajiny nenabobtná, i když přiznává, že nikdo dodnes neví, jaký má Putin doopravdy úmysl.

Na straně Ukrajiny už téměř pět měsíců stojí zejména západní státy v čele s USA a Evropskou unií. Dodávají zemi prezidenta Volodymyra Zelenského zbraně, školí vojáky a uvalují sankce na Ruskou federaci a její vybrané obyvatele. Ukrajina opakuje, že potřebuje ještě větší podporu, ale i za dosavadní pomoc vřele děkuje a nejspíše míří jak do EU, tak do NATO.

Jandákovi se ale zmíněné kroky nezdají správné. „Děláme vše pro to, abychom se dostali do velkého konfliktu. Posíláme zbraně, říkáme, že jsme solidární, a válku neustále podporujeme. Každá válka je blbá a odnesou to lidi, ale mělo by se jednat a hlavně neurážet,“ uvedl exministr kultury.

Odkázal se na slova bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana. „Říkal, že Rusa nesmíme urážet. A měl pravdu. Štěkáme, jak to řekl papež. Politika souvisí s diplomacií, ale také s psychologií. Musím mít protivníka přečteného. EU tohle vůbec nedělá, jen kváká a dodává Ukrajině šrot,“ zkritizoval dodávky techniky, která je v mnohých případech modernější, než mají sami Ukrajinci.

Ruské jednotky nasazené v Donbasu na Ukrajině podle analytiků z amerického Institutu pro výzkum války (ISW) zřejmě ukončily několikadenní pauzu v bojích. Přestože desetidenní pauza nebyla pro obnovu sil potřebných pro rozsáhlé útočné operace dostatečná, ruské síly v neděli podnikly omezené pozemní útoky v Doněcké oblasti. Bomby ruské armády dopadají i na civilní cíle ve městech daleko od bojů.

Jihoukrajinským městem Mykolajiv v noci na pondělí otřáslo asi deset explozí. Žádné oběti nebyly hlášeny, uvedla agentura Unian s odvoláním na starostu města Oleksandra Sjenkevyče. Mykolajiv leží poměrně blízko oblastí okupovaných Ruskem, ruské jednotky jej tento týden ostřelovaly opakovaně.

Tagy: