Vláda proti krizi nic nedělá, rozčiluje se Paroubek. Expremiér navrhuje vlastní řešení

Jiří Paroubek

K věci (718)

Vláda má rekordní výnosy z DPH, tak doufám, že je rozpustí ve prospěch potřebných. Uvedl to někdejší předseda vlády Jiří Paroubek v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Sám by podle svých slov krizi řešil mimo jiné vyšším zdaněním dividend.

„Chce to udělat audit. Rozlišit, co jsou příjmy a výdaje, a jaké mohou být příjmy z daní,“ poradil nynější vládě bývalý předseda Paroubek. Podle něj totiž není znát, že by Fialův kabinet v řešení krize vůbec nějak postupoval.

„Vláda si nechává výnosy, DPH je rekordní. Doufám, že příjmy rozpustí ve prospěch potřebných,“ zdůraznil expremiér, který by se mimo jiné zasadil o vyšší zdanění dividend. „Za rok až tři nám odchází v mezních letech až 300 miliard korun na účty mateřských firem, teď to bude 200 miliard. Proč by tak třetina nemohla zůstat u nás?“ uvažuje Paroubek.

Vedle příjmů chce vláda také investovat. „Načrtl jsem si, že obsluha státního dluhu bude stát 25 miliard, v příštím roce to bude ještě o 50 víc a vláda chce i vyšší výdaje na zbrojení,“ pokračoval Paroubek. Kabinet by podle něj měl říct, kde na vše vezme peníze.

„Daně nechce zvyšovat, ale na druhé straně je tu realita, která se musí nějak řešit,“ poznamenal. Koalice (ODS, TOP 09, KDU-ČSL a Piráti se Starosty) totiž před volbami slibovala, že daně zvyšovat nebude. Volby byly však ještě předtím, než došlo k ruské invazi na Ukrajině, která prohloubila problémy v řadě odvětví.

„Když se zvyšují výdaje, pomoc vlády je nedostatečná. Brzy se dostaneme na dvacetiprocentní inflaci, experti mluví o tom, že to bude vrchol. Na tomto odhadu nemám co měnit,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS. Kabinet se přitom snaží pomoci potřebným například úsporným tarifem na elektřinu a plyn nebo jednorázovým příspěvkem pěti tisíc korun pro rodiny s dětmi.

Nedostatku plynu by se bývalý lídr ČSSD podle svých slov nebál. „Sověti i Rusové i v krizových okamžicích vždy dodávali podle smluv, nedostatku bych se neobával. Může ale dojít k jinému vyhodnocení Kremlu. Pokud řekne, že odklonil dostatečně dodávky, což je celá Afrika a většina Asie, tak může dojít k tomu, že by plyn utnul,“ dodal.

Tagy: