Vagnerovci u hranic zasévají strach. Polsko nasadilo i snipery, mluví se o výjimečném stavu

Od chvíle, kdy vagnerovci se svým šéfem Jevgenijem Prigožinem dorazili v polovině července do Běloruska, jsou polské bezpečnostní složky v pohotovosti. Na polsko-běloruských hranicích výrazně posílily pohraniční hlídky. Přibyli odstřelovači a také 500 těžkooděnců, píše deník Rzeczpospolita.

Pohraniční stráž se obává, že vagnerovci budou trénovat migranty, aby provokovali a napadali polské hlídky. „Už teď jsme svědky toho, jak jsou migranti běloruskými službami cvičeni k házení kamenů a klacků na naše auta. Zničeno už máme přes dvacet aut,“ uvedla mluvčí pohraniční stráže Anna Michalská pro deník Rzeczpospolita.

Polsko z obav před vagnerovci přesunulo na východní hranici dvě vojenské mechanizované brigády. Více v reportáži:

ČTĚTE TAKÉ: Poláci bijí na poplach. Žoldáci z Vagnerovy skupiny v Bělorusku míří k hranicím

Kvůli masové migraci řízené z Minsku a Moskvy panuje na polsko-běloruských hranicích napjatá situace už dva roky. „Je to také extrémně výnosný byznys pro režim, který ho nejen ovládá, ale i na něm vydělává. Migranti jsou na hranice přiváženi a instruováni, kdy a jak se mají pokusit dostat na polské území,“ uvedla Michalská.

Tlak podle jejích slov neustále roste. Svědčí o tom i letošní data. Za sedm měsíců se do země pokusilo dostat už přes 18 tisíc osob, proti sedmi tisícovkám za celý loňský rok.

Analytik vládního Centra pro východní studia Piotr Żokowski odhaduje, že do Běloruska dorazilo mezi 11. a 19. červencem kolem tří tisíc žoldáků, většina měla zůstat poblíž Brestu.

Vagnerovci „mohou zasít zmatek, jejich aktivity mohou vést k obnovení výjimečného stavu na hranicích“, domnívá se exministr spravedlnosti a bývalý koordinátor tajných služeb Marek Biernacki. Nevylučuje, že by kvůli nim „mohly být v Polsku odloženy parlamentní volby“. Je ale přesvědčen, že vojensky nepředstavují hrozbu, protože „by to znamenalo válku s NATO a EU“.

Żochowski má podobný názor. „To, že se vagnerovci nacházejí nedaleko hranic s Polskem a Litvou, je součástí psychologické operace zaměřené na zvýšení obav Varšavy a Vilniusu, že by se mohli na hranicích dopouštět provokací“.

Běloruské tajné služby mění taktiku

Mluvčí polské pohraniční stráže tvrdí, že se taktika pašeráků a běloruských tajných služeb změnila. Migranty vysílají ve velkých skupinách a po překročení hranice se cizinci rozptýlí, což bezpečnostním složkám zabraňuje účinně zasáhnout. Nejhorší situace je podle Michalské na jižní části hranice, kde je bažinatý terén s hlubokými lesy.

Pohraniční stráž plánuje vybudovat další bezpečnostní opatření – elektronická zařízení budou instalována na říčních úsecích hranice, přinejmenším na řekách Bug a Świsłocz. Kamery jsou také instalovány na 200 kilometrech pozemní hranice s Königsbergskou oblastí (hranice s Ruskem).

Největší skupinou nelegálních imigrantů, kteří letos do Polska vstoupili z Běloruska, jsou Syřané a Afghánci, následovaní Jemenci. Většina z nich má ruská víza. Mnozí překračují hranice bez dokladů a tvrdí o sobě, že jsou Syřané, což se v mnoha příkladech ukáže jako lež.

Tagy:
Polsko migrace Moskva hranice NATO Bělorusko Evropská unie Minsk Rzeczpospolita Vagnerova skupina Anna Michalska Marek Biernacki