Izrael bombardoval „poslední baštu Hamásu“. Palestinci hlásí přes 20 mrtvých, včetně žen a dětí

Izraelské ostřelování Rafáhu nabývá na intenzitě (27. 4. 2024).

Izraelské bombardování města Rafáh

Izraelské bombardování tří domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 20 lidí a mnohé další zranilo, informovali v pondělí podle agentury Reuters místní zdravotníci. Palestinské úřady hlásily také vzdušné údery na dva domy ve městě Gaza na severu pásma, po nichž zůstali nejméně čtyři mrtví a několik zraněných.

Reuters ve své zprávě žádné podrobnosti o obětech nočního náletu neuvedl. Podle televize Al-Džazíra palestinská média hlásila, že mezi mrtvými byly ženy a děti. Arabská stanice na svém webu sdílela video, které podle ní ukazuje evakuaci zraněného muže z jednoho ze zasažených domů v Rafáhu. Na místě zemřeli čtyři lidé včetně dvou žen a dítěte, uvedla. Izraelská armáda oznámila, že zprávy o úderech prověřuje.

K TÉMATU: Netanjahu by se měl stydět, říká mladík unesený Hamásem. Psychologická válka, tvrdí Mikulecký

Noční nálety na Rafáh a Gazu přišly jen několik hodin předtím, než v Káhiře začnou jednat egyptští a katarští prostředníci s delegací palestinského islamistického hnutí Hamás, proti kterému vede Izrael v Pásmu Gazy válku v odvetě za jeho teroristický útok z loňského října. Podle nejmenovaného představitele Hamásu bude delegace v Káhiře jednat o návrhu na příměří předloženém zprostředkovateli i o postoji Izraele. Hamás v sobotu oznámil, že obdržel oficiální odpověď Izraele na svůj postoj týkající se zastavení bojů v Pásmu Gazy, kterou hodlá prostudovat a následně nabídne svou reakci.

Podle zdroje Reuters obeznámeného s posledním izraelským návrhem dohody by Izrael souhlasil v první fázi s propuštěním méně než 40 rukojmích výměnou za palestinské vězně zadržované v izraelských věznicích a ve druhé fázi příměří s „obdobím trvalého klidu“. To je kompromisní odpověď Izraele na požadavek Hamásu, který dlouhodobě žádal „permanentní příměří“. Po první fázi by Izrael umožnil volný pohyb lidí mezi jižní a severní částí Pásma Gazy a také by částečně stáhl své vojáky z Pásma Gazy, dodal zdroj Reuters.

Vzdušné údery v Rafáhu přicházejí také na pozadí sílících obav ze zahájení pozemní izraelské operace v tomto městě při hranicích s Egyptem, které Izrael označuje za poslední baštu Hamásu a které se po vypuknutí války stalo útočištěm více než milionu uprchlíků ze severnějších částí Gazy. Před vstupem vojáků do Rafáhu izraelskou vládu varuje mezinárodní společenství i Spojené státy, hlavní spojenec Izraele, podle nichž by takový krok mohl vést k obrovským civilním ztrátám a k humanitární katastrofě.

Podle úřadů ovládaných hnutím Hamás izraelská armáda každý den zabíjí desítky Palestinců. Od začátku války jich podle aktuální bilance přišlo o život nejméně 34 488 a dalších 77 643 bylo zraněno. Tato bilance nerozlišuje mezi civilisty a ozbrojenci, většinu obětí však podle palestinských úřadů tvoří ženy a děti. Izrael tvrdí, že od začátku ofenzivy zabil nejméně 13 tisíc bojovníků Hamásu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Izraelský pavouk ochrání české nebe. Co umí systém Spyder a proč už „tři prsty smrti“ nestačí?

Tagy: