Netanjahu by se měl stydět, říká mladík unesený Hamásem. Psychologická válka, tvrdí Mikulecký

Hamásem zajatý Herš Goldberg-Polin zkritizoval ve videu přístup Izraele k rukojmím.

Hamás zveřejnil video s izraelským rukojmím

Izraelský válečný kabinet zasedl v Tel Avivu, aby projednal operaci v Rafáhu, kde dosud nezahájil útok. Cílem je porážka teroristů z Hamásu a osvobození zbylých rukojmí. Izraelci ale zatím přesně nevědí, kolik unesených je vlastně naživu. Radikálové zveřejnili video se zajatým Heršem Goldbergem-Polinem, který Izraeli vyčítá nezájem o rukojmí. Podle bezpečnostního experta Milana Mikuleckého, osloveného CNN Prima NEWS, se však jedná o součást psychologické války. Židovský stát bude v pátek mimo jiné opět jednat se zástupci radikální organizace.

Radikálové zveřejňují na sociálních sítích videa zajatých lidí. Jedním z rukojmí má být i třiadvacetiletý Herš. Na jednom ze záběrů je patrné, že má amputované levé předloktí. V zuboženém stavu také sděluje izraelské vládě vzkaz.

K TÉMATU: Izrael uspěl, když Gazu proměnil v sutiny, řekl exšéf rozvědky. Popsal špatný úsudek Tel Avivu

„Vláda by se měla stydět, že mě a tisíce dalších nechala napospas, že nás na 200 dní opustila a veškeré úsilí armády dosud selhalo,“ tvrdí na videu. Izraelská armáda však příspěvek označila za psychologickou válku.

„Toto video založené na psychologickém teroru není jen připomínkou toho, co Hamás provedl 7. října, ale i ukázkou, jak nemocní jsou tito teroristé,“ sdělil mluvčí armády Daniel Hagari.

Takový postoj sdílí i Mikulecký. „Teroristé tuto metodu běžně využívají k psychickému nátlaku, aby přes příbuzné nebo lidi, v nichž videa vyvolají soucit, tlačili na splnění svých požadavků,“ uvedl expert ve vysílání CNN Prima NEWS.

V téměř tříminutovém videu unesený Herš mimo jiné tvrdí, že při bombardování Gazy zemřelo 70 rukojmí. Otázkou tak zůstává, kolik jich je naživu. „Vzhledem k počtu propuštěných se obávám, že budeme mluvit spíše o jednotkách než o desítkách lidí, kteří mají šanci se dostat na svobodu,“ poznamenal Mikulecký.

Jednou z možných cest ke složení zbraní je podle Hamásu vznik samostatné Palestiny. V politickém programu má přitom za cíl úplné zničení státu Izraele. „Radikálové směřují vzkazem zajatého mladíka na státy Západu. Chtějí těmito záběry podpořit své příznivce, kteří v médiích přesvědčují politiky, že Hamás není tak špatný,“ dodal bezpečnostní expert.

Izraelští vyjednavači se v pátek setkají s delegací egyptských prostředníků, která přicestuje do Izraele, aby obnovili zprostředkovaná jednání mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás o dohodě o příměří ve válce v Pásmu Gazy a o propuštění izraelských rukojmích. Podle vysoce postavených izraelských představitelů to ve čtvrtek schválil válečný kabinet, uvedl na svém webu list Haarec. Rozhovory několik posledních týdnů váznou.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Americký Senát schválil peníze pro Ukrajinu, Izrael a Tchaj-wan. Zelenskyj děkuje, Čína se zlobí

Tagy: