Ostrý měsíc před volbami v USA: Trump se vrátil na místo atentátu, Harrisová má žolíka

Donald Trump a Kamala Harrisová v debatě

Za měsíc vypukne bitva o Bílý dům

Do prezidentských voleb ve Spojených státech zbývá posledních 30 dní. Půjde o jednu z nejtěsnějších a nejdramatičtějších předvolebních kampaní všech dob. Republikánský kandidát Donald Trump odstartoval intenzivní měsíc v Pensylvánii na místě, kde na něj byl v červenci spáchán pokus o atentát. Demokratická favoritka Kamala Harrisová zase očekává velkou posilu.

Předvolební kampaně běží na plné obrátky, přinesly zvraty i šoky. Přesto je výsledek nejistější než kdy dřív. Harrisová sice vede v celonárodních průzkumech, jenže klíčová bude sedmička nerozhodných států. Výsledky jsou zde zpravidla těsné a nepřesvědčivé.

K TÉMATU: Výročí masakru v Izraeli může přilákat útočníky, varují USA. Tel Aviv chystá mstu, píše CNN

„Je to na to hodit si korunou. Souboj o Bílý dům bude nesmírně těsný. Uvědomme si, že letos jsme svědky opravdu historické kampaně, která je nabitá neuvěřitelnými příběhy,“ připomněl pro CNN Prima NEWS politolog Tomáš Klvaňa.

Trump vsadil na oživení největšího příběhu své kampaně. Vrátil se do Butleru v Pensylvánii, kde o milimetry unikl smrti z rukou atentátníka. „Řekl jsem v den, kdy mě postřelili, že se vrátíme. Splním svůj slib,“ poznamenal republikán.

Po atentátu Trumpova obliba vyskočila i o dvě procenta. Tento vzrůst chce zopakovat. „Na místo se vrací také proto, aby ukázal, že se nebojí,“ zhodnotil historik při Bostonské univerzitě Igor Lukeš.

Do hry se vrací Obama

Ke kampani demokratické kandidátky se má zase příští týden osobně přidat exprezident Barack Obama. Harrisová v posledních dnech bojuje hlavně o přízeň odborů. Ta je totiž vnímána jako tradiční bašta Demokratické strany, která jí nyní přebíhá k táboru republikánů. „Trump byl celou svou kariéru bořič odborů. Jejich předáky nazýval ‚h*vnožrouty‘,“ upozornila Harrisová ve svém projevu.

Otázkou zůstává nejen samotný výsledek voleb, ale i případná reakce. Trump naznačuje, že by se s prohrou opět nesmířil. „Jsem přesvědčený, že volby budou svobodné a férové. Nevím však, zda budou poklidné,“ prohlásil. Po prohraných volbách v roce 2020 zažily Spojené státy útok Trumpových rozlícených příznivců na Kapitol, několik lidí v souvislosti s násilnostmi zemřelo.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Debata viceprezidentů byla plná sporů. Walz a Vance se hádali o Trumpa, migraci i ekonomiku

Tagy:
atentát prezidentské volby volby Barack Obama Pensylvánie projev USA Donald Trump předvolební kampaň Igor Lukeš Tomáš Klvaňa Kapitol Spojených států amerických Kamala Harrisová Butler