Ikonické fotografie z útoku na Trumpa: Kulka za letu, bota i snímek s pěstí, co vejde do historie

Trump se stal na předvolebním shromáždění terčem střelce, má zraněné ucho.

Na Trumpově mítinku se ozvaly výstřely, prezidentský kandidát byl evakuován

Na sociálních sítích se objevilo velké množství snímků, které vteřinu po vteřině zachycují pokus o atentát na amerického exprezidenta Donalda Trumpa. Do historie nejspíše vstoupí některé ikonické fotografie, které pohotoví reportéři pořídili přímo na místě. Když ochranka odváděla zraněného republikána z pódia, stačil zvednout sevřenou pěst, což zachytil i fotograf z agentury AP. Nejvýraznějším snímkem je však ten, na němž je zaznamenána střela letící v těsné blízkosti Trumpovy hlavy.

Fotografii s kulkou těsně u Trumpovy hlavy pořídil fotograf Doug Mills z listu The New York Times. Na pozadí jasné modré oblohy je znatelně vidět trajektorie střely. Řada komentátorů nebo politiků podotkla, že stačily milimetry a Trump mohl být smrtelně postřelen.

ČTĚTE TAKÉ: Čeští politici odsuzují útok na Trumpa. Fiala odmítá násilí, Babiš akt označil za šílený

Podle svědků se první výstřely ozvaly několik minut poté, co Trump zahájil svůj projev. Republikánský favorit do podzimních prezidentských voleb se ihned poté chytil za ucho, které mu prolétávající střela poranila.

Stačil okamžik a Trumpa už svými těly chránili členové ochranky. Po krátkém obhlédnutí situace usoudili, že je potřeba exprezidenta dostat do bezpečí. „Musíme se pohnout,“ ozývá se na videu, ve kterém komunikaci strážců zachytil mikrofon na řečnickém pultíku.

Jenže 78letý republikánský politik nepůsobil, že by chtěl urychleně opustit místo. Ve chvíli, kdy přibrzdil několikačlenný hlouček ochránců kolem sebe, zdvihl do vzduchu zaťatou pěst směrem k publiku. Té chvíle využili přítomní fotografové, kteří nejspíše zachytili jeden z nejvýraznějších momentů americké politiky.

Trump se rovněž snažil ve zmatku přesvědčit ochranku, aby mu umožnila se vrátit pro botu, kterou zřejmě ztratil v hloučku mezi bodyguardy. Na videu je slyšet, jak je exprezident několikrát na obuv na pódiu upozorňuje. „Nechte mi jen si vzít botu,“ zaznívá.

Fotografii prázdného místa na pódiu a ležící obuvi se podařilo zachytit fotografům deníku The Washington Post. Později ji redakce tohoto listu sdílela v příspěvku na sociálních sítích.

Fotograf musí být u toho, řekl autor snímků

Fotograf agentury AP, který krátce po útoku střelce zachytil zakrváceného amerického exprezidenta Donalda Trumpa se vzdorně zdviženou pěstí, nemyslel v klíčovém okamžiku na vlastní bezpečí. Zajímalo ho jediné – mít svůj objekt v záběru. Držitel Pulitzerovy ceny Evan Vucci to uvedl v telefonickém rozhovoru s webem The Daily Beast několik hodin poté, co šokující snímky pořídil.

„Všechno se to seběhlo hodně rychle. Ve chvíli, kdy jsem slyšel výstřely, jsem věděl, že tento okamžik americké historie je nutné zdokumentovat,“ prohlásil Vucci ve videu zveřejněném agenturou AP.

VIDEO: Bezpečností expert Mikulecký zhodnotil práci policie a ochranky

„Jako fotograf musíte být u toho. Nemůžete o tom napsat později. Nemůžete se vrátit v čase a přepracovat to. Musíte dělat svou práci,“ řekl. Na videonahrávkách z místa je vidět, jak Vucci pár vteřin po střelbě spěchá k pravé straně pódia. Předpokládal totiž, že právě touto cestou budou agenti tajné služby Trumpa odvádět.

„Když začal exprezident zdvihat pěst směrem k davu... V tu chvíli se jen ujistíte, že máte dobrou kompozici, a pořizujete snímky, které potřebujete,“ dodal Vucci.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na atentátníka jsem upozorňoval policii několik minut, řekl svědek. Popsal krvavou střelbu

Tagy: