Ostrý útok Peksy: Rusko si platí SPD jako pátou kolonu, vpálil Kobzovi. Ten mluvil o žalobě

Europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) a poslanec Jiří Kobza (SPD)

360° (96)

Rusko si v Evropě platí pátou kolonu, v České republice se jmenuje SPD, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti). Poslanec za SPD Jiří Kobza jeho výrok označil za blábol a výmysl. „Řekl bych, že to je až na hraně žalovatelnosti,“ pohrozil. Politici se ostře přeli také v souvislosti se slovenskými volbami.

Politici se ve vysílání CNN Prima NEWS přeli ohledně vlivu Moskvy na volby do Evropského parlamentu. Podle Kobzy je strašení ruským vměšováním výsledkem oslabování „stávající mocenské struktury“.

ČTĚTE TAKÉ: Rakušana bych seřval a vystřídal, řekl Zdechovský. Kritika srovnatelná s manýry ANO, míní Nerudová

„Probíhají vlivové operace, které mají nastartovat zpochybňování úspěšných politiků alternativy k mainstreamu,“ řekl Kobza v pořadu 360°. Reagoval tím na zjištění evropských zpravodajců včetně české Bezpečnostní informační služby, že politik německé krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň přijímal peníze z Moskvy.

Tyto informace ale považuje za vážné europoslanec Peksa. „Politickou skupinu Evropského parlamentu Identita a demokracie, jejíž členem je česká SPD (a také německá AfD, pozn. red.), znám celkem dobře z parlamentního provozu. Podobných skandálů se s nimi historicky táhlo už několik,“ řekl člen Pirátů.

Po kauze s financováním někdejšího rakouského vicekancléře Heinz-Christiana Stracheho se podle něj nyní ukazuje, že Rusko platilo i další politiky této evropské strany. „Vůbec mě to nepřekvapuje. Nepřekvapilo by mě ani, kdyby se ukázalo, že jsou z Ruska placeni i nějací členové SPD,“ dodal Peksa.

To, že si Rusko na celoevropské úrovni platí svou pátou kolonu, je podle předsedy Evropské pirátské strany součástí běžného provozu v Evropském parlamentu. „V Evropské unii se jmenuje Identita a demokracie, v České republice to je SPD,“ doplnil.

Jeho silná slova poslanec opoziční SPD odmítnul. Ohánět se takovými výmysly mi přijde nedůstojné. Řekl bych, že to je snad na hranici žalovatelnosti, protože takové osočení nemá obdoby,“ reagoval Kobza. Peksova slova navíc označil za bláboly.

Obvinění z proruské politiky

Ostré vyjádření na adresu SPD pirátský europoslanec použil také v diskuzi o slovenských prezidentských volbách. Proruská část slovenské politické scény podle něj udržuje dobré vztahy s proruskými stranami v Česku. „Konkrétně s ANO a SPD,“ řekl.

Reagoval tím na to, že Kobza i zástupkyně hnutí ANO v debatě Jaroslava Pokorná Jermanová se přiklonili spíše na stranu Petera Pellegriniho. Toho ale podle Peksy podporují proruští politici. „My ostatní podporujeme Ivana Korčoka. Podle toho, jak volby dopadnou, tak bude mít příslušná část českého publika radost, nebo ji mít nebude,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Podpora Babiše může Pellegrinimu spíše uškodit, říká novinář Bárdy. Zmínil i přešlapy Korčoka

„Pan Peksa v bývalém životě asi byl inkvizitor, protože kdokoliv zpochybní názor, je v ten moment nálepkován, že je ruský šváb,“ reagoval na jeho slova Kobza. Podle něj byla Peksova slova za hranicí slušného chování.

Rovněž podle Pokorné Jermanové Peksovy jsou výroky pirátského politika za hranou. „Pan Peksa má asi dnes veselý večer. Možná se něčím posilnil, protože jeho slova jsou dnes úplně mimo kontext,“ dodala bývalá hejtmanka za ANO.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vondra zahájil kampaň: Volby chceme vyhrát. Bude to střet demokracie a stran jednoho muže

Tagy: