Zdechovský: Rakušana bych seřval a vystřídal. Kritika srovnatelná s manýry ANO, míní Nerudová

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a kandidátka do Evropského parlamentu Danuše Nerudová.

Eurovolby koalice Spolu vnímá jako pokračování boje o svobodu

Jako kapitán bych ho seřval a řekl bych mu, že v polovině střídá. Na účet ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) to v souvislosti s migračním paktem prohlásil europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Stalo se tak na páteční tiskové konferenci, na níž koalice Spolu představila kandidáty, volební program a zahájila kampaň do Evropského parlamentu (EP). Postoj k řešení migrace ministru vyčítal i lídr kandidátky Alexandr Vondra (ODS). Kandidátka do EP za STAN Danuše Nerudová na sociálních sítích přirovnala „populistickou kritiku k manýrám hnutí ANO“.

Po představení jednotlivých kandidátů i programu Spolu do Evropského parlamentu došlo i na vysvětlování kritiky, která se snáší na Rakušana jak z opozice, tak i od koaličních partnerů.

ČTĚTE TAKÉ: Migrační pakt je zrada, Rakušan lhal, říká Babiš. Nedostali jsme pro Ukrajince ani euro

„Mnoho let jsem hrál fotbal, a co se říká v kabině, se na veřejnost nevytahuje. Důležité je to, co odehrajete na hřišti, a tady se někdo soustředí na to, aby vyprávěl to, co si říkáme v kabině, ale potom na tom hřišti prostě neumí hrát. Jako kapitán bych ho prostě seřval a řekl bych mu, že v polovině střídá,“ uvedl na konferenci k řešení migrace Rakušanem Zdechovský.

Vondra: Trochu ho za to kritizuji

Svými sportovními příměry europoslanec odkazoval na Rakušanovo video z volejbalové šatny z letošního ledna. V něm si ministr stěžoval, že lidé přestávají politice Fialovy vlády rozumět a kabinet musí zabrat. Vřelé reakce se mu od Spolu však nedostalo, spot vnímali spíše jako útok na celou koalici a premiéra Petra Fialu (ODS). Další video z šatny sdílel Rakušan na konci března.

Kriticky se na účet Rakušana znovu vyjádřil i Vondra. Ministrovi vyčetl zejména to, že s koaličními partnery málo diskutoval a nesnažil se v Evropské unii najít spojence pro odmítnutí nynější podoby migračního paktu. Už v Partii Terezie Tománkové Vondra přiznal, že ho zdržení Rakušana při hlasování o kompromisní podobě migračního paktu velmi překvapilo. „Trochu ho za to kritizuji, protože se měl pokusit sehnat blokační menšinu. Spadlo to ale z čistého nebe. Byl jsem skutečně překvapen a moc se mi to nelíbilo,“ vysvětloval.

Předsedy STAN se na sociálních sítích naopak zastala Danuše Nerudová, která za hnutí do EP kandiduje. „Zahájit kampaň Spolu do Evropského parlamentu populistickou kritikou migračního paktu, která je srovnatelná s manýry hnutí ANO, a zároveň nevybíravě útočit na koaličního partnera určitě není způsob, jak v těchto volbách porazit populisty a extrémisty. Ty totiž neporazíte tak, že se k nim přidáte,“ mínila. Zdechovský následně odpověděl, že „kopat“ začal její předseda ze šatny. „Ne každá kritika je populistická. Pakt není dobrý pro ČR, to dnes už uznává i pan předseda. Vy byste pakt podpořila?“ poznamenal.

Obdobně jako Nerudová ale pro web Aktuálně reagoval i sám ministr. „Z toho, jak pan Zdechovský o migračním paktu mluví, plynou dvě věci. Zaprvé, evidentně ten dokument dobře nezná – nebo nechápe. A zadruhé: pokud kritizuje věci, jimiž Evropský parlament pozměnil mnou původně dojednaný návrh, pak se jakožto europoslanec střelil do vlastní nohy,“ uvedl Rakušan a pokračoval: „Pevně věřím, že tyhle výroky ze zahájení kampaně nenaznačují, že by se někteří zástupci Spolu chtěli předhánět s populisty a extrémisty ve zneužívání tématu migrace v předvolební kampani. To by mě mrzelo a bylo by to škodlivé pro celou naši zemi.“

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Rakušan ohledně migrace ošálil lidi i celou vládu, řekl Mach. Trošku mlžil, přiznala Gregorová

Právě o populistech a extremismech se na konferenci zmiňovali i samotní kandidáti Spolu. Vondra coby lídr vzkázal, že „volby budou střetem mezi demokratickými stranami a formacemi jednoho muže, ať už je to Andrej Babiš nebo Tomio Okamura“. „Vidíme je také jako souboj o charakter a budoucnost České republiky a v konečném důsledku celé Evropy,“ dodal europoslanec.

Tagy: