Ostuda a hřebíček do rakve důvěry v české politiky, říká Valeš o testování poslanců na drogy

Politolog Lukáš Valeš ke drogám ve Sněmovně

Kokain ve Sněmovně Je to obrovská ostuda, říká Valeš

Je to především obrovská ostuda, řekl pro CNN Prima NEWS politolog Lukáš Valeš. Reagoval tím na úvahy o tom, zda by se měli poslanci testovat na drogy. Doplnil, že celá kauza je hřebíčkem do rakve české parlamentní demokracie a už tak velmi otřesené důvěry českých občanů v politiky.

Minulý rok v lednu našla ochranka předsedkyně Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) zbytky kokainu na pánských toaletách ve Sněmovně. Politici se nyní vzájemně obviňují z užívání drog a předseda Pirátů Ivan Bartoš dokonce na sociální síti X vyzval k hromadnému testování vlastních i opozičních poslanců. Podle politologa Lukáše Valeše tudy ale cesta nevede. „Je to obrovská ostuda a dehonestace těch, kteří by měli stát v čele země a být určitým morálním vzorem nám všem,“ popsal Valeš pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Kokain na sněmovních toaletách našla ochranka Pekarové. Podezřelý je její spolupracovník

Výskyt drog přitom není záležitostí pouze českého parlamentu. „Výzkumy proběhly před dvaceti lety na půdě Evropského i německého parlamentu a výskyt (drog) vůči běžné populaci byl několikanásobně vyšší,“ uvedl Valeš. Právě lidé, kteří by měli být ostatním občanům za vzor a kteří připravují zákony, mnohdy drogy užívají.

Připomněl také kauzu Dozimetr, která už v minulosti ukázala, že kokain je oblíbenou drogou mezi některými pražskými komunálními politiky. „Sarkasticky postoupila i do vyšších pater české politiky,“ dodal nyní politolog.

Testování na drogy ale přijde politologovi nedůstojné. „Nejhorší není, zda poslance testovat budeme či ne. Ale to, že je to další hřebíček do rakve české parlamentní demokracie a už tak velmi otřesené důvěry českých občanů v české politiky,“ vysvětlil Valeš.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Reportér popsal detaily kauzy kokainu ve Sněmovně. Co řekl o klepání kartou?

Tagy:
drogy kokain demokracie TOP 09 Markéta Pekarová Adamová Ivan Bartoš Česká pirátská strana Lukáš Valeš Poslanecká sněmovna ČR