Kokain na sněmovních toaletách našla ochranka Pekarové. Podezřelý je její spolupracovník

Jednání Poslanecké sněmovny

Kokain ve Sněmovně poslance nepřekvapil

Zbytky kokainu na pánských toaletách ve Sněmovně měla loni v lednu najít ochranka předsedkyně Markéty Pekarové Adamové (TOP 09). Informuje o tom deník MF DNES s tím, že ochranka s případem od začátku spojovala ředitele její kanceláře Petra Pelce a další dva neidentifikované muže.

K nálezu papírku se zbytky kokainu došlo v lednu 2023, když se ve Sněmovně jednalo o důvěře vládě a schůze se kvůli obstrukcím protáhla do nočních hodin. „Ochranka předsedkyně byla svědkem toho, jak právě Petr Pelc v nočních hodinách opakovaně ještě se dvěma neznámými muži vstupoval do kabinky pánských toalet, zamkli se a pak se odtud ozývalo zvláštní ťukání. Ochranka se proto rozhodla prostor prověřit,“ popsal pod podmínkou anonymity pro MF DNES člověk obeznámený s děním v dolní komoře. Zmíněné ťukání mělo připomínat zvuky „porcování“ drogy, k čemuž se používá například platební karta.

K TÉMATU: Reportér popsal detaily kauzy kokainu ve Sněmovně. Co řekl o klepání kartou?

Vedoucí kanceláře Pekarové ale odmítá, že by s kokainem měl něco společného. „To, že jsem s tímto spojován, tvrdíte pouze vy a toto spojení důrazně odmítám,“ sdělil Pelc. Na dotazy, jestli může odmítnout, že by někdy kokain užil, nebo jestli by mohl podstoupit test na drogy, už neodpověděl.

Předsedkyně Sněmovny se ho ale zastává. O incidentu prý nevěděla až do doby, kdy na něj upozornil web Seznam Zprávy. „S nálezem ředitele mé kanceláře spojujete pouze vy, hovořila jsem s ním o tom a spojitost s tímto důrazně odmítá. Nemám důvod mu nevěřit,“ uvedla Pekarová Adamová. Zároveň ale potvrdila, že papírek se zbytkem drogy našla na toaletách u její kanceláře její ochranka. „Postupně jsem se to začala dozvídat až nyní, kdy se celá věc řeší,“ dodala.

Podle některých, ať už současných či bývalých politiků, ale nejde o nic překvapivého. „Ten problém je masivní a jede to po kilech. Je naprosto běžné, že politici šňupou ve svých kancelářích, během jednání Sněmovny je to rychlejší na záchodě,“ řekl CNN Prima NEWS občanský aktivista a bývalý náměstek brněnského primátora Matěj Hollan.

Neprošetřoval se nijak. Že se ve Sněmovně šňupe jak o život a že po "odchodu" hlavního distributora Feriho jeho místo...

Posted by Matěj Hollan on Wednesday, May 29, 2024

Podobné zkušenosti má i bývalý poslanec Pirátů a bývalý místopředseda strany Tomáš Vymazal. „Mockrát jsem byl svědkem večírků v ‚klubu 5‘, kde typicky na záchod chodili lidé po dvojicích. A mockrát jsem tam potkal někoho se skleněným pohledem, takže mě opravdu současná kauza kokainu nepřekvapuje,“ uvedl. Podle něj musel papírek na toaletě zapomenout někdo, kdo už nebyl schopen to kontrolovat.

Opačný názor ale zastává šéf lidoveckých poslanců Aleš Duffek. „Za dva a půl roku jsem se ve Sněmovně s tím nesetkal, nic o tom nevím a činím toto místopřísežné prohlášení,“ řekl při páteční schůzi Sněmovny u řečnického pultíku.

Fakt, že někdo ve Sněmovně šňupe kokain, by se podle místopředsedy Karla Havlíčka (ANO) neměl bagatelizovat. „Pokud to byl někdo z poslanců, je to megaprůšvih a ostuda. Argument, že to bylo malé množství, je úplně absurdní. Pytlík koksu na toaletě někdo zapomene těžko,“ napsal Havlíček na sociální síti X.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš mimo jiné řekl, že kauza vrhá špatné světlo na Sněmovnu. Neúspěšně navrhoval, aby se poslanci tímto incidentem zabývali. „Odmítám, aby někdo říkal, že my tady plošně jedeme na kokainu,“ zdůraznil.

Případem se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů, kterou zajímá, jak policisté případ vyšetřovali, jak o něm informovali a jakou roli sehrál šéf ochranné služby Jiří Komorous. Postup policie kritizovala Pekarová Adamová. „Já to považuji za naprosto nepřijatelné a za porušení předpisů nebo pravidel, které by měly být, že jsme nebyli informováni, a že naopak byl informován novinář nebo média,“ řekla předsedkyně Sněmovny.

Tagy: