Velký povolební paradox ve Středočeském kraji: Zrada a velké nebezpečí pro Spolu, říká expert

Ladislav Mrklas, politolog

Krajské a senátní volby 2024 (30)

Jednání o nové vládě ve Středočeském kraji provází stále spoustu otazníků. Politolog Ladislav Mrklas označil situaci v kraji za velký paradox, jak uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Vítězem se totiž stal Karel Havlíček (ANO), který by se měl stát hejtmanem, hnutí je ale ochotno pozici obětovat za účelem získání většiny v zastupitelstvu. Hnutí Spolu by mohlo vytvořit většinovou koalici s ANO i STAN. V pondělí mají pokračovat jednání mezi hejtmankou Petrou Peckovou (STAN) a Janem Skopečkem (Spolu).

Hnutí ANO ovládlo krajské volby s celkovým počtem přibližně 840 tisíc hlasů. Přesto uvažuje o oželení postu hejtmana ve Středočeském kraji, aby získalo většinu v zastupitelstvu.

Podle politologa Ladislava Mrklase je situace v kraji paradoxní. „Logické rozuzlení té situace by bylo, kdyby se Karel Havlíček stal hejtmanem, což se ale téměř jistě nestane. Kdyby se jím stal Jan Skopeček, nahrál by tím trochu Petru Fialovi, který chtěl obhájit určitý počet hejtmanů. Oni vlastně zradili svoje voliče, jdou s Babišem. A jak to udělali teď ve středních Čechách, mohou to udělat i za rok po sněmovních volbách, to je samozřejmě pro koalici Spolu velmi nebezpečná záležitost,“ popsal Mrklas pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Šmarda po volebním propadáku končí v čele SOCDEM. Post předsedy nebude obhajovat

Výsledek ve Středočeském kraji je podle sociologa Jaromíra Mazáka velmi důležitý. „Středočeský kraj je velmi významný,“ zdůraznil. Ve hře je také koalice hnutí STAN a Spolu, která by však byla křehká, měla by pouze 33 mandátů, a to jen pod podmínkou, že by hejtmankou zůstala Petra Pecková. Vyjednává se také o silné koalici hnutí ANO a Spolu, v tom případě by se hejtmanem stal Jan Skopeček.

„Pro mě jsou tyhle volby signálem návratu k racionálnímu vládnutí. A jeho součástí je, že se korektně bavíte se všemi,“ popsal v Partii pro CNN Prima NEWS poslanec Radek Vondráček (ANO). Lidovecký ministr životního prostředí Petr Hladík to ovšem vidí jinak: „Pro nás by bylo výrazně lepší, kdyby ta koalice byla bez hnutí ANO,“ uvedl.

Velký tlak na Skopečka

V čele kandidátky za hnutí ANO ve Středočeském kraji stál poslanec Tomáš Helebrant. „My ještě nevíme, jestli se dohodneme s koalicí SPOLU, ale od začátku existovala možnost, že bychom do toho mohli jít,“ uvedl pro CNN Prima NEWS. Hejtmanka Pecková chce koalici se Spolu pod podmínkou, že Skopeček nebude stát v čele kraje. „Získala jsem 18 tisíc preferenčních hlasů, Skopeček jen sedm. Máme o 10 procent více než Spolu, takže považuji za spravedlivé, abychom měli post hejtmana,“ zdůraznila.

„Myslím, že to bude velký tlak nejen na Skopečka, aby nevznikla legenda o zradě, že je ODS připravena se po volbách dohodnout s hnutím ANO. Už teď je to připomínáno ve spoustě krajů, jak poměrně rychle je ODS schopná domluvit se s hnutím ANO,“ poznamenal pro CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček.

Místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček získal od voličů ve Středočeském kraji nejvíce preferenčních hlasů, přesto je prý připraven na drobné ústupky, pokud vyšachují hnutí STAN. „My se nedereme za každou cenu do vedení kraje,“ řekl Havlíček pro CNN Prima NEWS s tím, že jsou připraveni přenechat Skopečkovi post hejtmana.

„Samozřejmě to atraktivní nabídka je, ale není to o jednotlivci, není to jenom o mně, ale o celém formátu koalice. Jde o křehkost koalice a její schopnost fungovat,“ dodal Skopeček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Budovu KSČM napadli útočníci na motorkách. Měli házet rudé dýmovnice, čin šetří policie

Tagy: