Otevřená válka Babiše s Rychetským: Chce mě odstranit z politiky, rozčílil se premiér

Andrej Babiš

Babiš rozhořčeně k rozhodnutí Ústavního soudu

Velmi kriticky se premiér Andrej Babiš (ANO) pustil do Ústavního soudu a jeho předsedy Pavla Rychetského. Podle Babiše Ústavní soud otřásá politickým systémem a ovlivňuje politickou situaci v České republice.

„Ústavní soud ztratil všechny zábrany a aktivně se, stejně jako v roce 2009, snaží ovlivnit politickou situaci v naší zemi, což mu absolutně nepřísluší. Ukazuje se, že tuto republiku velmi často neřídí volení politici, ale soudci,“ prohlásil Babiš.

„Nevěřil jsem, že je v České republice možné zneužít právní systém takovým způsobem, který bortí ústavní systém naší země. Nechápu, že teď, kdy začala volební kampaň a máme osm měsíců do voleb, někdo mění pravidla celé politické soutěže, se kterou Ústavní soud neměl 20 let problém,“ řekl premiér.

A pustil se i do šéfa Ústavního soudu Pavla Rychetského. Podle premiéra není nestranným ústavním soudcem. „Vrcholem arogance je vydání jeho stanoviska 19 hodin po jeho přijetí s tím, že ústavní soudci říkali, že nechtějí kazit překvapení. Je to jasné, Pavel Rychetský není nestranný ústavní soudce. Opakovaně hodnotí politiky, snaží se ze své pozice ovlivňovat výsledky voleb,“ rozčílil se Babiš.

„Na rozdíl od pana Rychetského –⁠ já jsem byl zvolen ve svobodných, demokratických volbách. Voličům budu skládat a skládám účty a nesedím 18 let na jedné židli jako pan Rychetský,“ hřímal Babiš.

Soud podle Babiše rozhodl pozdě a nedal zákonodárcům dostatek času, aby mohli připravit kvalitní novelu volebního zákona.

„Všichni víme, že měnit pravidla v průběhu hry je velmi nestandardní a neobvyklé. Ještě více šokující je, že tato stížnost ležela u Ústavního soudu tři roky a nikdo se jí nevěnoval,“ zlobil se premiér.

Rozhodnutí Ústavního soudu totiž při současném rozložení politických sil může poškodit právě hnutí ANO. Dosavadní systém podle soudu diskriminoval malé strany.

„Jde o účelové politické rozhodnutí. Načasování je jasný důkaz. Ústavní soud svým rozhodnutím způsobí to, že další vlády budou neakceschopné, Sněmovna bude nefunkční a nebude možné sestavit většinu,“ tvrdí Babiš. „Je to další způsob, jak odstranit Babiše z politiky,“ dodal premiér.

Tagy:
Andrej Babiš premiér ANO volby Ústavní soud ANO 2011 vláda Česko Pavel Rychetský volební zákon Poslanecká sněmovna ČR Ústavní soud České republiky