Z revoluce ve volbách budou těžit komunisté a ČSSD. Ublíží Babišovi i Pirátům

Šéf KSČM Vojtěch Filip

Na letošní volby bude mít obrovský dopad rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil části volebního zákona. Zjednodušeně – při současném rozložení politických sil nejvíce pomůže stranám s nižšími preferencemi, tedy ČSSD a KSČM. Naopak může ublížit volebním koalicím i hnutí ANO.

Celá problematika spočívá v tom, že dosavadní volební systém (tzv. d'Hondtova metoda) zvýhodňoval velké strany a naopak znevýhodňoval ty malé.

Například hnutí ANO, které ve volbách v roce 2017 získalo necelých 30 procent hlasů, potřebovalo na jeden poslanecký mandát 19 tisíc hlasů. Nejmenší sněmovní uskupení, hnutí STAN, které získalo pět procent hlasů, potřebovalo k zisku jednoho mandátu ve Sněmovně přes 43 tisíc hlasů.

Podle Ústavního soudu takový způsob přepočtu odporuje Ústavě. Mělo by tak dojít ke změně a menší strany by měly mít šanci získat víc mandátů. Bude ale záležet na tom, na jakém novém systému se parlamentní strany dohodnou.

Nižší preference má nyní levice. Například lednový průzkum agentury Median přisoudil ČSSD a KSČM po sedmi procentech. (Průzkum si můžete prohlédnout zde). Zatímco v rámci starého volebního systému by ve Sněmovně strany s takovým volebním výsledkem získaly 15 křesel, podle názoru Ústavního soudu by měly mít mandátů víc.

Nejvíc ztratí velké strany

Tratit naopak může hnutí ANO, koalice Pirátů a STAN či koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL). Podle odhadů by rozhodnutí ÚS mohlo například Piráty připravit až o deset mandátů. Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše to ale nevadí.

„My děláme a prosazujeme věci, o kterých si myslíme, ze jsou správné. Neřešíme, zda jsou výhodné, či ne. Což si myslím, že je způsob jak by se měla dělat politika,“ řekl CNN Prima NEWS Bartoš.

Podobné úvahy potvrzuje i politolog z Metropolitní univerzity Praha Petr Just. „Stávající model oslabuje malé strany, ale pořád se bavíme o stranách, které překročí 5 procent. Takže v obecné interpretaci by měl zákon pomoci těm menším, což by za současných modelů byla i sociální demokracie. O nejvíc by přišly strany velké, tedy hlavně ANO, ale nově by to mohlo poškodit i Piráty,“ řekl CNN Prima NEWS Just.

Ústavní soud také zrušil takzvané aditivní klauzule. Jedné straně pro vstup do Sněmovny doposud stačilo získat pět procent, ale koalice dvou stran musela mít minimálně 10 procent, koalice tří stran 15 procent. To by už nově nemělo platit a i trojkoalici by mělo stačit pouhých pět procent.

Tagy: