Otevřete své přístavy migrantům, vyzval Evropu papež František. Krize prý neexistuje

Papež František a francouzský prezident Emmanuel Macron

Migrační krize v Německu

Papež František na návštěvě Francie vyzval prezidenta Emmanuela Macrona a další evropské lídry k otevření přístavů lidem prchajícím před strádáním a chudobou.

Papež František se v sobotu ve francouzském městě Marseille zúčastnil mše s několika desítkami tisíc věřících, kteří zaplnili stadion Vélodrome. Papež je vyzval, aby se modlili za oblasti postižené válkou a ukrajinský lid. Poté pohovořil na akci, která se věnovala otázce migrace přes Středozemní moře.

ČTĚTE TAKÉ: Migrace u maďarských hranic se vymyká kontrole. Pravidelně se střílí, farmáři se bojí sklízet

„Migrační fenomén není ani tak momentální nouzovou situací, která se vždy hodí pro poplašnou propagandu, ale faktem naší doby. Na jedné straně vidíme blahobyt, konzum a plýtvání, zatímco na druhé je chudoba a nestabilita,“ citoval ho web ABC News. „Kéž by nás příběhy tolika nešťastných bratří a sester inspirovaly, abychom se neuzavřeli do lhostejnosti,“ řekl František.

„Tváří v tvář strašlivé metle vykořisťování není řešením migranty odmítat. Naopak bychom jim měli zajistit možnost legálně vstoupit do země,“ pokračoval. „Ti, kteří riskují své životy na moři, hledají přijetí a život,“ dodal. Evropa podle něj musí k migraci přistupovat zodpovědně, aby byla schopna čelit „opravdovým potížím“. Migrační krizi prý nečelí.

Nemáme se za co stydět, vzkazuje palác

Mše se zúčastnil i Macron s manželkou, což vyvolalo kritiku především od levicových politiků. „Prezident republiky tam (na mši) nemá co dělat,“ kritizoval bývalý levicový kandidát na prezidenta Jean-Luc Mélenchon. Podle něj Macron porušuje zásady odluky církve od státu a také se chová pokrytecky vzhledem k striktní migrační politice jeho vlády. Ta již oznámila, že nepřijme migranty, kteří ve velkém množství v posledních dvou týdnech dopluli na italský ostrov Lampedusa.

„Francie se nemá za co stydět, protože je zemí přijetí a integrace (migrantů),“ uvedl Elysejský palác v reakci na setkání Macrona s papažem.

František již v minulosti ostře kritizoval zacházení s běženci u evropských břehů a označil Středozemní moře za „největší hřbitov světa“. Odpírání vstupu migrantům je podle něj skandální, nechutné a hříšné.

S nelegální migrací bojuje také Česko, více v reportáži:

Tagy:
Francie Evropa Středozemní moře Emmanuel Macron Marseille Papež František Jean-Luc Mélenchon