Sledujte ZÁZNAM: Uzavře vláda nejpostiženější okresy? Babiš je pro, vyzývá ke zpřísnění

Babiš a Hamáček

Tisková konference po jednání vlády

Dojde opět k uzavření některých okresů? Kvůli špatné pandemické situaci se uvažuje, že na Chebsku, Sokolovsku a Trutnovsku dojde k výraznému zpřísnění restrikcí proti šíření koronaviru. Po změnách v problémových oblastech volá premiér Andrej Babiš (ANO), který ve středu uvedl, že hygiena už měla dávno jednat. Dojde nakonec k podobné situaci, jako v Litovli?

„Opakovaně jsem hygienu vyzval, aby už začala dělat zásadní opatření. Podle mého názoru se to mělo dělat dávno, protože problém na Chebsku a Sokolovsku máme už dlouho. Opatření se měla zavést před dvěma týdny,“ řekl Babiš na tiskové konferenci o možnosti, že by se okresy nejvíce postižené pandemií uzavřely. Další oblastí by mělo být Trutnovsko.

Stejně jako v Litovli

Jako první s informací přišel hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN). „Byl jsem kontaktován hlavní hygieničkou ČR doktorkou Rážovou s informací, že naše nejhůře zasažené okresy Sokolov a Cheb, kde se masivně šíří nákaza, budou vyžadovat nějaká krizová opatření,“ řekl pro CNN Prima NEWS s tím, že lidé nemusejí mít strach, že by si nemohli dojít například nakoupit a nedostali se do práce.

Podle Babiše by tak mohlo dojít k podobné situaci jako během března v Uničově i Litovli. „Už jsme to tu měli. Jde o účinný prostředek, jak zabránit šíření epidemie. Pokud se stejně jako na Trutnovsku rozšíří do dalších okresů, máme problém. Už jsme to realizovali v rámci Litovle a situaci se podařilo zvládnout. Jde o opatření, které má logiku,“ dodal Babiš.

Ve čtvrtek by se v Poslanecké sněmovně mělo také jednat o prodloužení nouzového stavu, ketrý v Česku platí do 14. února. Babišův kabinet ale podporu zatím nemá. Kromě SPD se negativně vyjádřili také komunisté a trojkoalice KDU-ČSL, ODS a TOP 09. Pro nouzový stav jsou tak zatím jistě jen vládní poslanci hnutí ANO a ČSSD.

Hamáčkovy hrátky s Ústavou

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) už ale naznačil, že vláda by další nouzový stav mohla vyhlásit i bez podpory ve Sněmovně. Podle některých odborníků a právníků by tím ale mohlo dojít na porušení ústavních zákonů. Bez nouzového stavu by sice neskončily restrikce ohledně povinného nošení roušek, ale otevřely by se například restaurace, sportoviště, služby nebo knihovny. Bez omezení by také mohly probíhat hromadné akce.

Tagy: