Do práce a domů. Některé okresy se vláda chystá uzavřít, prozradil hejtman

Rozhovor s hejtmanem k uzavření okresů

Okresy, ve kterých se masivně šíří koronavirus, možná čeká totální lockdown. Konkrétně se to má týkat okresů Sokolov a Cheb v Karlovarském kraji a Trutnova v Královéhradeckém kraji. Plány na zpřísnění a uzávěru CNN Prima NEWS nastínil hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN). Hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS) pak řekl, že hermetické uzavření Trutnovska se nechystá.

„Byl jsem kontaktován hlavní hygieničkou ČR doktorkou Rážovou s informací, že naše nejhůře zasažené okresy Sokolov a Cheb, kde se masivně šíří nákaza, budou vyžadovat nějaká krizová opatření,“ řekl CNN Prima NEWS Kulhánek.

Podle něj půjde o to, že lidé budou muset pečlivěji dodržovat opatření jako nošení roušek ve veřejném prostoru, v zaměstnání, MHD. Policie bude také dodržování pravidel více kontrolovat. Lidé by navíc měli minimalizovat kontakty. Přísnější kontroly už na některých místech v Česku probíhají, například v úterý strážníci rozehnali sáňkující děti na Petříně.

„V rámci těchto okresů je možné omezení mobility. Izolace je jeden z možných scénářů. Vždy bude zachováno, aby lidé mohli jet do zaměstnání, nakoupit, do zdravotních zařízení. Asi tam budou nějaká opatření k tomu, aby ten daný člověk byl schopen prokázat, že je to nezbytně nutná cesta,“ uvedl Kulhánek. Definitivní slovo by měla mít vláda, která zasedne ve čtvrtek.

Je to záchranná brzda, říká Kulhánek

„Připravujeme se na řadu scénářů. Čekáme, jaký bude finální formát nařízení. Pokud to budou opatření spojená s omezením mobility obyvatel, která budou vyžadovat kontrolu, nebudeme na to stačit vlastními silami,“ dodal Kulhánek.

„Je to určitý druh záchranné brzdy. Jen apeluji na to, aby přijatá opatření bylo možné kontrolovat a aby byla vymahatelná,“ řekl CNN Prima NEWS hejtman. V Chebu je situace kritická. Pacienty z tamní nemocnice musejí převážet vrtulníky na Vysočinu.

Opatření by se mohla dotknout i Královéhradeckého kraje, kde se masivně šíří nakažlivější britská mutace viru. Státní zdravotní ústav ve středu uvedl, že na Trutnovsku byla na začátku ledna britská varianta koronaviru ve více než 60 procentech zkoumaných vzorků, na Náchodsku v 45 procentech. Více čtěte zde.

Královéhradecký hejtman Červíček ale pro ČTK uvedl, že hermetické uzavření Trutnovska není ve hře. Nákaza se podle něj šíří v podobné intenzitě dlouho v celém kraji, a tak by uzávěra nyní nic neřešila.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se nicméně nechal slyšet, že hygienici měli šíření epidemie na Chebsku, Sokolovsku a Trutnovsku řešit už dávno. Babiš řipomenul loňskou uzávěru Litovle.

Tagy: