Babiš: Kdo nepodpoří nouzový stav, bude zodpovědný za smrt spoluobčanů

Andrej Babiš

Tisková konference Andreje Babiše v Srbsku

Kdo ve čtvrtek nebude v Poslanecké sněmovně hlasovat pro prodloužení nouzového stavu, bude podle premiéra Andreje Babiše (ANO) zodpovědný za smrt svých spoluobčanů. Babiš to ve středu řekl novinářům při návštěvě Srbska. Kabinet žádá Sněmovnu, aby nouzový stav mohl pokračovat i po 14. únoru, podporu dosud nemá.

„Pokud někdo zítra (ve čtvrtek) neschválí nouzový stav, bude přímo odpovědný za smrt našich spoluobčanů. Přímo odpovědný. Pokud se zvýší smrtnost u nás, ať si to opozice vezme na triko,“ uvedl Babiš s tím, že pokud má Česko bojovat proti koronaviru, musí na to mít patřičná opatření.

Kritizoval i to, že opozice na jednání o prodloužení nouzového stavu přináší rozpočtová témata. Nouzový stav podle něj nic společného s rozpočtem nemá. „Pokud máme bojovat proti covidu, musíme dělat nějaká opatření. Pokud chce někdo odvolat armádu (z nemocnic) a kolaps našeho zdravotnictví, prosím, ať si to vezmou na triko. Opozice si plete stav epidemie a nemocnic s rozpočtovými nároky,“ dodal Babiš.

Na slova českého premiéra reagoval na Twitteru mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček: „Přesné varování. Nechtěl bych být svědomím opozičních politiků. Touze po moci obětují na oltář životy lidí.“ V bránění Babiše a kritice opozice pak ještě pokračoval.

Bartoš: Nenecháme se vydírat

Proti výroku se ve vyjádření pro CNN Prima NEWS ohradil předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Rok děláme vše pro to, aby se naše země dostala z pandemické krize. Předkládáme konkrétní návrhy a řešení. Na jaře plán ,Budoucnost řešíme teď‘. Zítra představíme spolu se STAN plán s konkrétními kroky pro rok 2021. Výkřiky pana premiéra do médií se nenecháme vydírat. Děláme maximum ve prospěch občanů České republiky,“ prohlásil.

Šéf pirátských poslanců Jakub Michálek podle něj už 20. ledna dodal ministerstvu zdravotnictví potřebné podklady k pandemickému plánu. „Vláda už mnohokrát ukázala, že má-li na něčem zájem, dokáže takový návrh projednat velmi rychle. Jen bohužel tuto svou schopnost obvykle využívá pro svoje zájmy, a ne v zájmu občanů,“ doplnil Bartoš.

Opozice netuší, co se děje, tvrdí Babiš

„Nechápu, proč má Česká republika zákon, kdy každé dva týdny musíme chodit do Sněmovny a poslouchat výčitky opozice, aniž by věděla, co se vlastně děje,“ reagoval premiér dále na dotaz ohledně maximálně měsíčního prodloužení nouzového stavu. Vláda se teď snaží najít možnost, jak by v Česku mohl platit stav nouze i bez podpory Sněmovny.

Podle Babiše nejde o obcházení zákona, protože v jiných zemích platí nařízení třeba na půl roku i na celý rok. „My musíme mít nástroje na vyhlašování opatření. Ve středu večer o tom budeme jednat, setkání o rozpočtu odložíme na pondělí. Ve čtvrtek ráno se musíme domluvit na dalším postupu, protože chceme ochránit životy. Nic si nevymýšlíme,“ uvedl Babiš a dodal, že Česko musí mít nouzový stav, aby mohlo transportovat pacienty s covidem a využívat armádu.

Podle něj opozice vždy slibovala, že bude stát za lidmi. „Pokud chce opozice zákon o odškodnění, budeme to řešit v rámci rozpočtu. Dělá se politika a to je špatné. Do voleb je sice pár měsíců, ale situace je vážná a opozice by to měla vnímat,“ zkritizoval Babiš.

Tagy: