Otužilý zloděj z České Lípy nejdřív policii ujížděl na kole. Pak jí zkusil uplavat

Muž se snažil policii uplavat v mrazivé vodě.

Otužilý zloděj

Zloděje otužilce pronásledovali policisté v České Lípě. Aby jim unikl, skočil uprostřed noci šipku do ledové řeky a snažil se jim uplavat. Hned vedle byl ale most, a tak se policisté rychle dostali na druhou stranu suchou nohou a pobertu si vyzvedli na opačném břehu. Promočený a promrzlý už neměl na další útěk síly.

Celé to přitom začalo úplně nevinně. Policisté hlídkující v autě si všimli cyklisty, který jel přímo proti nim, v opačném pruhu než měl. Když ho chtěli zastavit, aby mu zopakovali pravidla silničního provozu, začal jim ujíždět.

„Sjel ze silnice na cyklostezku k řece Ploučnici, my jeli po silnici souběžně s ním. Najednou z kola seskočil, otočil se, nechal kolo být a utíkal směrem zpátky podél řeky. My se pustili za ním. Když už jsme ho dobíhali a on nevěděl kudy kam, seběhl k vodě a skočil tam rovnou šipku, i když tam mohlo být maximálně půl metru hloubky. Snažil se přeplavat na druhou stranu. My jsme přeběhli po mostě a byli jsme na opačném břehu dřív než on,“ popisuje noční honičku policista Jaroslav Ježek.

Pronásledovanému v ledové vodě, která má sotva tři stupně, rychle došly síly. „Byl úplně mokrý, prokřehlý a velmi ochotně spolupracoval,“ vypráví policista. V tu chvíli ještě policisté netušili, proč před nimi cyklista tak divoce prchal. Jak postupně rozmrzal na policejní stanici, začal jim vyprávět, že bere drogy a peníze na ně si obstarává krádežemi, především pak jízdních kol.

Místo plavání v řece sprcha ve vězení

„Zatím jsme zdokumentovali vloupání do sedmdvaceti sklepů panelových domů v České Lípě během pěti týdnů, ale je možné, že toho bude ještě víc. Ukradl minimálně devět kol v celkové hodnotě 122 tisíc korun, celková škoda, kterou napáchal, je zhruba ještě o 40 tisíc korun vyšší,“ vypočítává Ivana Baláková, mluvčí policie Libereckého kraje. Všechna kola stihl prodat, až na to jedno, na kterém policistům ujížděl. To ještě toho dne policisté vrátili majitelce.

Zloděj kol teď bude muset na otužování v řece na nějakou dobu zapomenout a spokojit se pouze se studenou sprchou ve vazební věznici.

Tagy: