Ovlivní volby v USA podporu Ukrajiny? Pro Kyjev by mohly nastat problémy, míní experti

Donald Trump

Budou znamenat americké volby do Kongresu a pravděpodobné posílení Republikánské strany změnu postoje USA k masivní vojenské podpoře Ukrajiny během ruské invaze? I o tom ve vysílání CNN Prima NEWS diskutovali amerikanista Jakub Lepš a politický komentátor Roman Joch. Shodli se na tom, že větší počet republikánských politiků mezi zákonodárci by mohl pro Kyjev znamenat jisté problémy. Ani jeden z expertů však neočekává významnější proměnu americké zahraniční politiky.

„Někteří republikáni přistupují k vojenské pomoci Ukrajině opatrněji než Bidenova administrativa. Jiní jsou ale zase přesvědčeni, že ta podpora musí zůstat stejná v principu – o co si Ukrajina řekne, to jí poskytneme. V té straně jsou tedy dvě křídla. Tradiční křídlo, které ohledně armády zastává ‚jestřábí‘ přístup, podle něhož má USA vojensky pomáhat svým spojencům. Druhé křídlo je ‚trumpovské‘. To je více proruské, čímž by se opravdu mohlo stát, že dosud nezpochybňovaná podpora Ukrajiny bude podrobena větší domácí diskusi. To by mohlo pro Ukrajinu znamenat problém. Bude samozřejmě záležet i na stavu americké ekonomiky,“ řekl amerikanista Jakub Lepš.

Politický komentátor Roman Joch kouká na názorové rozdělení republikánů podobně. Zásadní obrat v americké podpoře Ukrajiny ale neočekává. „Podle ‚trumpovského‘ křídla, které posílí, by Spojené státy měly méně pomáhat světu a více řešit vlastní problémy. Dolary investovat doma, a ne je rozdávat jiným zemím. Další pohled tohoto křídla říká, že Rusko je mocností na sestupu, byť ještě kope, a má být starostí bohaté Evropy. Hlavní starostí USA má podle těchto republikánů být mocnost na vzestupu, tedy Čína. Ve volném překladu to znamená méně se věnovat Ukrajině a více Číně. Stále ale většina republikánských i demokratických politiků bude zastávat dosavadní pozici – pomáhat Ukrajině.“

Celý rozhovor s Jakubem Lepšem a Romanem Jochem naleznete v úvodním videu.

Průběžné výsledky amerických voleb naleznete pod tímto odkazem.

Tagy: