Ani právníci neví, kde ji Rusové vězní. Hvězdu z USA čeká těžký život v trestanecké kolonii

Věhlasné americké basketbalistce Brittney Grinerové byl na konci října soudem v Moskvě potvrzen devítiletý trest odnětí svobody. Momentálně podle vyjádření jejích právníků zamířila do jedné z ruských trestaneckých kolonií, které jsou skrze drsný režim označovány za nástupce nechvalně proslulých gulagů. Martyrium na ni čeká proto, že byla letos v únoru zadržena na letišti Šeremetěvo kvůli náplním do vaporizéru obsahující necelý gram konopného oleje.

Grinerová opakovaně odmítala, že by úmyslně porušila zákon. Ale bylo jí to málo platné – soud z ní v srpnu udělal pašeračku drog, která si zaslouží na devět let odebrat svobodu. Odvolání nepomohlo, 32leté basketbalistce byl trest před dvěma týdny potvrzen.

Americká CNN ve středu informovala, že Grinerová už je na cestě do trestanecké kolonie. Ani právníci odsouzené celebrity nedokážou říct, kam přesně. „V souladu se standardním ruským postupem by měli být právníci, stejně jako americká ambasáda, informováni o jejím příjezdu na místo určení. Oznámení se posílá poštou a jeho doručení obvykle trvá až dva týdny,“ zní prohlášení advokátního týmu.

Ať už zamířila kamkoliv, trestanecké kolonie rozhodně nemají dobrou pověst. Zprávy amerického ministerstva zahraničí a různých organizací hovoří o tom, že porušování lidských práv je v nich na denním pořádku. I proto bývají občas označovány za nástupce sovětských gulagů. Stanice NBC spekuluje o tom, že Grinnerové mohl – co se délky a místa výkonu trestu týče – přitížit fakt, že přiznala svou homosexualitu a je tmavé pleti. Protože „o ruském trestním systému je známo, že je netransparentní a trýznivý“.

„Přeplněnost, zneužívání dozorci a vězni, omezený přístup ke zdravotní péči, nedostatek potravin a nedostatečná hygiena byly běžnou věcí ve věznicích, trestaneckých koloniích a dalších zadržovacích zařízeních. Fyzické a sexuální zneužívání ze strany vězeňských dozorců bylo systémové,“ píše se ve zprávě zahraničního resortu USA.

Jako politický pěšák

Profesor Muriel Atkin, oborník na Rusko působící na Univerzitě George Washingtona, uvedl: „Ruské věznice jsou ve srovnání s věznicemi v jiných zemích ponuré. A Putinův režim zesílil nepřátelství vůči gayům a lesbám v rámci politiky tvrdého nacionalismu.“

Ve veřejném prostoru padají názory, že uvěznění dvojnásobné olympijské vítězky i mistryně světa využívá Rusko jako páku vůči Spojeným státům. Zvláště v době ruské války na Ukrajině panuje mezi Bílým domem a Kremlem mimořádné napětí. Jedna z právniček Grinerové Lindsay Colasová poznamenala, že devítiletý trest je v tomto případě i na ruské standardy extrémní. „Je držena jako rukojmí a využívána jako politický pěšák. Brittney Grinerovou drží Rusko jen proto, že je Američanka,“ podotkla Colasová poté, co basketbalistka neuspěla s odvoláním.

Až do února, kdy byla rodačka z Houstonu zadržena na moskevském letišti Šeremetěvo, pro ni Rusko znamenalo veleúspěšnou životní kapitolu. Ve své domovině je proslulá jako výborná hráčka WNBA, konkrétně týmu Phoenix Mercury. Ale paralelně s tím působila už od roku 2014 v ruském Jekatěrinburgu, kde sbírala titul za titulem.

Tagy:
Vladimir Putin trest vězení USA sport Rusko basketbal kolonie trestanecká kolonie basketbalista konopný olej pašování drog Brittney Grinerová Letiště Moskva-Šeremetěvo