Padlí, rzi a skvrnitosti listů na okrasných rostlinách

I okrasné rostliny občas mohou potrápit choroby. Co dělat, když rostlina onemocní padlím, rzí nebo skvrnitostí listů? Poradíme vám.

Padlí se projevují jako bílé moučnaté povlaky na listech, výhonech, květech i plodech rostlin. Zvláště v posledních letech je výrazný vzestup padlí na celé řadě hostitelů.

Padlí jsou ektoparazitické houby, které se při optimálních podmínkách mohou rozvinout do takové míry, že negativně ovlivní nejen estetickou hodnotu rostlin, ale mají vliv i na jejich růst a reprodukci, popř. následně na přezimování, kdy jsou nevyzrálá pletiva velmi citlivá na vymrznutí. Rozhodujícími podmínkami pro intenzitu výskytu padlí je průběh počasí. Teplotní optimum pro rozvoj mycelia je uváděno v širokém rozmezí 20–30 °C. Pro šíření konidií je vyhovující mírný pohyb vzduchu v porostu, rosa, mlhy, časté a mírné dešťové přeháňky za příznivých teplot. Nízká teplota (přibližně pod 15 °C), dlouhotrvající suché a teplé období, ale i dlouhotrvající deště nejsou pro rozvoj sekundárního mycelia optimální.

Také rez (Puccinia)  je houbové onemocnění rostlin. Rez potřebuje ke svému vývojovému cyklu hostitele. Je patogenem, který napadá rostlinu podle jejího druhu. Pro rostlinu není rez zásadní problém, spíše se jedná o estetickou vadu, která znemožňuje pěstovat rostliny jako okrasné. Vytváří na spodní straně listů hnědé puchýřky, na horní stranu listů prorůstá v podobě žlutavých puchýřků, červených flíčků, rezavých skvrn apod. Je známo několik druhů rzí podle rostlin, na kterých se vyskytují – rez růžová, hrušňová a vejmutovková. Rez se přenáší také na okrasné květiny Po napadení rzí přestávají okrasné rostliny růst a zasychají jim listy.

Na okrasných rostlinách se ještě velmi často vyskytují různé listové skvrnitosti. Tyto choroby jsou houbového charakteru a vznikají jako důsledek slabé kondice a imunity rostliny.

Míra jejich nebezpečnosti roste s intenzitou zasažení rostliny. Při vysokém napadení mohou rostliny až zcela uhynout. Proti uvedeným chorobám je řešením fungicidní přípravek proti padlí, skvrnitosti listů a rzím okrasných rostlin. Ochrání zimostráz (buxus), růže i okrasné rostliny. Má preventivní a částečně léčebný účinek s dlouhou dobou působení.

Tagy:
nemoc rostliny choroby rostlin padlí okrasné rostliny rez okrasná rostlina