Pafko: Nevěřím, že je ošetřujícím lékařem prezidenta Zemana ředitel nemocnice

K věci 15.10.2021

Podle břišního a hrudního chirurga Pavla Pafka není Miroslav Zavoral – ředitel Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN)– ošetřujícím lékařem prezidenta Miloše Zemana. Řekl to v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Informace o zdravotní stavu prezidenta by měl po domluvě s pacientem sdělovat ošetřující lékař. Podle Pafka jím však není ředitel Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral, jak se tvrdí.

„Zavorala znám, je to seriózní kolega. Neumím si ale představit, že by byl někdo zároveň ředitelem, vedl velkou a kvalitní nemocnici, a ještě léčil prezidenta,“ konstatoval ve vysílání CNN Prima NEWS. Podle Pafka však Zavoral od lékařů, kteří jsou u postele Miloše Zemana ve dne v noci, vyžaduje podrobné informace o prezidentově stavu včetně toho, co je ochoten říct veřejnosti.

Sám zavzpomínal na dobu, kdy léčil bývalého prezidenta republiky Václava Havla. „Operovali jsme ho a nevěděli, jaká je skladba nádoru, který jsme mu odstranili. Odstranili jsme část plíce a poslali ji na vyšetření. Následně volali, že jde o rakovinu plic. Počkal jsem, až se prezident vzbudí a ptal se ho, co mám říci lidem a médiím,“ vzpomínal Pafko.

Neříct pravdu znamená zesměšnit se

Havel se ho prý zeptal, co by řekl on. „A já odpověděl: Pravdu. Nad Hradem vlaje vlajka, kde je psáno, že pravda vítězí.“ Ten den jsme o rakovině nevěděli jen my dva, ale už i sestry na operačním sále a jiní pracovníci. O den nebo dva později by informace byla v informačním systému nemocnice a věděli by to všichni,“ líčil. „Neříct pravdu by znamenalo se zesměšnit. Všichni ti lidé už budou pravdu znát,“ dodal.

V reakci na návštěvu předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka uvedl, že ke kauze nemůže zaujmout postoj. A opět si vybavil moment, kdy byl u něj hospitalizovaný Havel. „Měl ozbrojenou ochranku. Neumím si představit, že by někdo přes ni a personál prošel až na pokoj. Nevěřím, že to tak bylo. Určitě měl pro vstup souhlas. Znám ho, je to seriózní člověk a nevěřím, že by lidi odstrčil a vnikl k prezidentovi,“ uzavřel.

Tagy: