Pandemie vzala v Česku přes 35 tisíc životů. Průměrný věk obětí klesnul o tři a půl roku

Nejnovější statistiky ministerstva zdravotnictví k probíhající pandemii koronaviru jsou výmluvné: Oproti jejímu úplnému začátku klesl průměrný věk obětí z osmdesáti let na 76,5 roku. Celkový počet lidí, kteří zemřeli kvůli covidu, nedávno překročil hranici 35 tisíc.

35 149. Takové je k 18. prosinci aktuální číslo, které v Česku vyjadřuje celkový počet obětí koronaviru. Nejnovější statistiky ministerstva zdravotnictví ukazují, že během prosince denně podlehlo covidu průměrně 110 osob.

Není tedy tak zle, jako v těch úplně nejhorších obdobích. Vždyť třeba na přelomu loňského října a listopadu přibylo za pouhé čtyři dny tisíc mrtvých. A jen za letošní březen zemřelo přes šest tisíc lidí.

Ke zřetelnému zpomalení došlo zhruba po 30 tisících obětí. Momentálně podle oficiálních údajů padá i denní přírůstek osob s covidem: Ještě v úterý 14. prosince činil 16 694, v pátek 17. prosince to bylo už „jen“ 8 963 lidí. Například 9. prosince bylo v těžkém stavu hospitalizováno 1 094 jedinců, v pátek 16. prosince šlo o 889 pacientů.

„Zažíváme sestupnou část páté vlny,“ připustil i přednosta ARO a JIP Fakultní nemocnice Královské Vinohrady František Duška v pořadu Interview na CNN Prima NEWS.

Na jeho oddělení se nadějný trend zatím ještě neprojevuje, nemocnice po celé zemi stále zůstávají přeplněné.

Ze statistik lze ostatně vyčíst i varovné zprávy. Kupříkladu tu o snížení průměrného věku obětí pandemie. V jejích prvních pěti měsících se totiž držel na osmdesáti letech, od srpna do poloviny prosince 2021 však poklesnul na 76,5 roku.

Zajímavé údaje ukazují též grafy týkají se očkování. Zatímco ve věkové kategorii 75–79 let má ukončenou vakcinaci 88,5 % jedinců, celkový průměr dělá 61,1 % populace. Třetí posilující dávku má 17,7 % občanů, celkem je v Česku vykázáno přibližně 14,8 milionu očkování.

Tagy: