KOMENTÁŘ: Absurdní situace kolem „zaříznutí“ Kalouska poukazuje na zoufalství TOP 09

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a bývalý předseda strany Miroslav Kalousek

Komentátoři k Miroslavu Kalouskovi

Výkonný výbor TOP 09 si u některých voličů zavařil, když neschválil kandidaturu Miroslava Kalouska do Evropského parlamentu. Toto odmítnutí vypadá podobně absurdně, jako kdyby česká hokejová reprezentace neměla zájem o služby Davida Pastrňáka. Kalousek se nelíbil ODS, na níž je TOP 09 čím dál více závislá. Markéta Pekarová Adamová a spol. navíc asi nevidí důvod bojovat za někoho, kdo neustále kritizuje vládu. Přesto rozhodnutí vedení TOP 09 působí mimořádně zoufale a odevzdaně.

Společná kandidátka ODS, TOP 09 a KDU-ČSL do evropských voleb 2024 z programového hlediska nedává smysl. Víme to všichni. Tuto nepříjemnou skutečnost přiznával v minulosti i superlídr koalice Spolu Alexandr Vondra (ODS). Jenže premiér Petr Fiala (ODS) si prostě prosadil svou. Značka Spolu se musí posilnit, a to i ve volbách, kde tato kooperace zřejmě natropí víc škody než užitku.

Do již tak složité situace se připojil Kalousek s tím, že obdržel nominace od 12 z celkem 14 regionálních organizací. Šlo pochopitelně o noční můru pro ODS, která vzhledem k tomu, že podala TOP 09 pomocnou ruku, rozhodně nemá zájem o kroužkovací skokany Kalouskova kalibru. Nezapomeňme také, že Vondra vedl s Kalouskem spory již za dob vlády Petra Nečase.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vedení TOP 09 odmítlo Kalouska na evropské kandidátce. Hrozil rozpad koalice Spolu

Jenže nadšení z Kalouskova zájmu kandidovat nejevilo ani vedení TOP 09. Proč? Je to přece spoluzakladatel strany s jasnými názory, který se i po třech letech od odchodu z politiky u části voličů těší stále obrovské popularitě. Odpověď hledejme znovu u ODS. Skoro se zdá, jako by se z TOP 09 stával čím dál větší vazal této vládní strany.

Markéta Pekarová Adamová moc dobře ví, že bez projektu Spolu, který Kalousek na evropské půdě očividně málem rozložil, by se její strana horko těžko do europarlamentu vůbec dostala. Životnost koalice může být přímo úměrná životnosti TOP 09, která radši zahodí svoje nejlepší zboží, aby náhodou nepopudila svého silnějšího partnera.

Proč navíc lobbovat zrovna za „zlého“ Kalouska, který o údajně rozpočtově odpovědné vládě neustále říká, že je rozpočtově neodpovědná. Takové osoby nejlépe uklidit do Senátu, ať si blábolí tam. A když „trafiku“ v horní komoře odmítnou? Jejich věc… Otázkou ovšem je, jak budou vazalský přístup TOP 09 vůči ODS a zaříznutí Kalouska vnímat voliči. I z reakcí na sociálních sítích je vidět, že zrovna nadšeni nejsou.

TOP 09 bude muset v případě eurovoleb stavět především na kandidatuře Luďka Niedermayera a Ondřeje Koláře. V obou případech jde o zvučná jména, která mají dobré předpoklady pro zvolení. Se zbytkem kandidátů TOP 09 už to asi bude složitější (na kandidátku neprošel ani Jiří Pospíšil). Jenže, jak to zřejmě hodnotí vedení Topky, lepší dva europoslanci za Spolu než žádný za TOP 09.

Tagy: