Hádka Pirátů se Spolu. Kdo se přibližuje fašistům a komunistům? Politici se přou o ideologii

Marcel Kolaja a Ivan Bartoš (oba Piráti)

Spor Pirátů a ODS

Výrok europoslance Marcela Kolaji (Piráti) o tom, že se konzervativci stále víc blíží krajní pravici, spustil bouři na sociálních sítích. S pohledem 1. místopředsedy Pirátů nesouhlasí někteří jeho kolegové z europarlamentu, například Veronika Vrecionová (ODS) či Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Podle něj se zase Piráti dlouhodobě blíží komunistům. Kolaja v reakci na kritiku připomněl bulharského politika a spojence ODS Angela Dzhambazkiho, který na půdě Evropského parlamentu hajloval.

„Dochází k tomu, že se konzervativci stále víc blíží krajní pravici. Říká se tomu normalizace krajní pravice. To považuji za jedno z největších nebezpečí, které nyní v Evropě vidím,“ řekl Kolaja v nedávném rozhovoru pro CNN Prima NEWS. S jeho výroky nesouhlasila například europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS).

„Podle pirátských europoslanců jsou zjevně všichni, kdo s nimi nesouhlasí, fašisti. Začalo to v Itálii s Giorgií Meloniovou, kterou dlouhodobě označují pomalu jako novodobou reinkarnaci Mussoliniho. A teď jsou zase krajní pravičáci všichni kromě nich,“ uvedla Vrecionová na sociální síti X. Připomněla tak obavy Pirátů ze současné italské premiérky, jejíž strana patří do stejné unijní frakce jako ODS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: GLOSA: Mussolini v sukni, či nová Thatcherová? Rázná premiérka Meloniová se vymyká nálepkám

Vrecionová ale na evropské půdě považuje za problematické spíš styky Pirátů. „V Evropském parlamentu jsou Piráti součástí zelené frakce a hlasují pro radikálně zelené a levicové návrhy, které mají velmi zásadní dopady na občany EU. Stačí si vzpomenout na hlasování proti jádru,“ dodala europoslankyně.

Kolaja ve své odpovědi Vrecionovou upozornil, že označení „fašismus“ v rozhovoru pro CNN Prima NEWS nepoužil. „Nicméně když už o tom mluvíte, není tohle náhodou váš kolega Angel Dzhambazki z Evropských konzervativců a reformistů?“ ptal se pirátský politik, přičemž ke své reakci přidal fotografii kontroverzního bulharského europoslance, který v únoru 2022 při odchodu od řečnického pultu na plenárním zasedání ve Štrasburku hajloval.

Tvrzení Kolaji o tom, že se konzervativci stále víc blíží krajní pravici, vyvolalo pozdvižení i u dalších představitelů koalice Spolu. „Piráti se blíží dlouhodobě komunistům. Jejich nálepkování je fakt směšné,“ rýpl si europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Pro tyto lidi je krajní pravice vše vpravo od nich. Takže většina lidí,“ dodal senátor Zdeněk Hraba (za ODS).

Naopak zastání Kolaja našel u svého stranického šéfa Ivana Bartoše, který rozhovor sdílel na svém Facebooku. V komentářích byl pak konfrontován, zda i podle něj se konzervativci stále víc blíží krajní pravici. „Víte, kolik echt nácků se teď tváří jako bigotní katolíci? Přitom spolupracují s lidmi pod značkou Spolu? Já ano. Otázkou je, zda to vědí,“ odpověděl Bartoš jednomu z uživatelů sociální sítě.

ČTĚTE TAKÉ: Legalizace kokainu? Bez zákazů klesá chuť, řekl Peksa. Asociální a nepřijatelné, namítl David

Tagy: