Japonci budou v Kataru dál uklízet. A mohou vzývat VAR, kterému ani milimetr neunikl

Outsidery, kteří se dokáží vzepřít velkým favoritům, sportovní fanoušci vždy milují. A Japonci na mistrovství světa v Kataru dokázali vypálit rybník fotbalovým velikánům už dvakrát. K senzačnímu postupu do osmifinále z prvního místa dokráčeli díky magickým tahům trenéra Morijasa i nanejvýš dvěma milimetrům, kterými míč před rozhodujícím gólem proti Španělsku zůstal ve hře.

Japonští příznivci během čtvrtečního klání se Španělskem napřed využili modré odpadkové pytle jako fanouškovské propriety. Po závěrečném hvizdu je – jak už se stalo tradicí – začali plnit vším, co našli okolo sebe a připravili tak najatou uklízecí službu o práci. Při plnění pytlů většině zářil na obličeji úsměv, jiní museli utírat slzy dojetí.

Ačkoliv před pár dny Japonsko prohrálo s Kostarikou, předchozí triumf nad Německem a čtvrteční zaskočení Španělů znamená oslavy. Před startem skupiny byly karty rozdány jasně, první dvě pozice měly být zarezervovány pro silné evropské mančafty. Ale japonské vidle nadělaly ve skupině E paseku, po níž si letenky na cestu z Kataru domů museli zabookovat Němci.

Die Mannschaft sice i přes velké problémy nakonec zvládl na stadionu Al Bayt vyhrát duel s Kostaričany 4:2. Ale bylo mu to pramálo platné vzhledem k tomu, co se paralelně dělo o několik kilometrů jižním směrem v Dauhá.

Asijský výběr držel proti Španělům míč jen 17,7 procenta času. Nikdy u nikoho nebylo na mistrovství světa zaznamenáno nižší číslo. Výběr La Roja každopádně ohromnou herní dominanci nezužitkoval. Sice vedl, ale na začátku druhého poločasu přišel japonský uragán.

Napřed udeřil střelou zpoza vápna na bližší tyč Ricu Doan, přičemž gólman Unai Simón zřejmě po tomto gólu nezůstal bez výčitek. A za tři minuty byl na světě obrat, i když se napřed zdálo, že ne.

Neviditelný polibek

Kaoru Mitoma dobíhal míč, který proletěl před Simónem a vracel ho do prostoru před bránou, kde balon do sítě dotlačit Ao Tanaka. Jihoafrický rozhodčí Victor Gomes ihned signalizoval, že branka neplatí. Asistent stojící na úrovni brankové čáry zvedl praporek, myslel si, že Mitoma zasáhl „kulatý nesmysl“ až ve chvíli, kdy už byl mimo hru.

První opakovačky zdánlivě dávaly rozhodcovskému týmu i Španělům za pravdu. Záběr ze strany nabídl okamžik, kdy se mezi míčem a brankovou čárou objevil prostor. Jenže rozhoduje jiná perspektiva, pohled shora, při němž je k vidění míč v celé své šířce. Jak se často opakuje, musí být v případě gólu celým svým objemem za brankovou čárou. Když se řeší, jestli už neskončil v zámezí, platí totéž.

Mundial v Kataru je prošpikovaný technologiemi a míč s názvem Al Rihla v sobě má zabudovaný senzor neustále hlásící přesnou polohu. Situaci tak zkoumal systém VAR a personál u obrazovek dal Gomesovi pokyn, že branka má platit. Míč totiž skutečně v momentě Mitomaovy přihrávky ještě nepatrně „líbal“ čáru. Zbylých 99 procent za ní udivenému španělskému týmu nestačilo.

Kvůli tomuto milimetru – nanejvýš dvěma – Němci coby mistři světa z roku 2014 podruhé v řadě končí už ve skupině šampionátu. A hned se objevily návrhy na to, že japonská vlajka by měla být kvůli strhujícímu dění v Kataru poupravena.

Národ ze země vycházejícího slunce může vzývat existenci videa ve fotbale, ale také trenéra Hadžimeho Morijasa. Protože proti Němcům i Španělům předvedl geniální tahy.

V obou zápasech Japonci prohrávali s giganty po první půli 0:1. Proti Němcům vyrovnával v 75. minutě Doan, který na hřiště přišel o čtyři minuty dříve. Obrat dokonal Takuma Asano, jenž nastoupil od začátku druhého poločasu. Ve čtvrtek 54letý Morijasu vyslal po změně stran do hry zmiňovaného Doana a ten opět potvrdil, že mu pozice žolíka svědčí. I Mitoma – autor kardinální a diskutované asistence – nakráčel na trávník až ve 46. minutě.

Speciálně pro Morijasa šlo o pořádné zadostiučinění. Po utkání přiznal, jak ho během zápasu provázely vzpomínky na „Tragédii v Dauhá“. Tak Japonci říkají své smutné fotbalové kapitole z roku 1994, kdy právě v katarské metropoli hráli poslední kvalifikační utkání na světový šampionát v roce proti Iráku. O postup na turnaj v USA přišli gólem v nastavení a Morijasu tuto studenou sprchu zažil v roli hráče.

„Chvíli před koncem jsem přemýšlel o této tragédii, ale přesně v tuto dobu začal tým pořádně bojovat o míč,“ hodnotil trenér. Branku, která by znamenala konec, Japonci od Španělů nedostali. A tak 28 let starou bolest přebili hollywoodským příběhem.

Ten bude ještě velkolepější, pokud by v osmifinále dokázali zaskočit i Chorvaty, vicemistry světa z posledního MS v Rusku.

Tagy:
Španělsko trenér Němci fotbal Katar sport fanoušci španělská fotbalová reprezentace Mistrovství světa v Kataru 2022 Dauhá německá fotbalová reprezentace japonská fotbalová reprezentace Ricu Doan Hadžime Morijasu Kaoru Mitoma Ricu Dóan Unai Simón Victor Gomes