Hřiba viní z papalášství. Propagátor MHD najezdil od února tisíce kilometrů ve služebním voze

Zdeněk Hřib ve svých vystoupeních propaguje MHD.

Zdeněk Hřib najezdil desítky tisíc kilometrů autem

Kázání vody a pití vína či papalášské chování. Tak se někteří politici vyjadřují k tisícům kilometrů, které autem najezdil náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) za poslední měsíce. Jeho osobní řidič má navíc vykázány stovky hodin přesčasů. Sám náměstek většinou propaguje jízdu městskou hromadnou dopravou. Podle Hřibových slov za najeté kilometry může řada služebních cest mimo město nebo noční dojíždění z práce.

„Takhle jezdím ráno do práce. Bydlím s rodinou na Jižáku na Hájích, takže metro je pro mě jasná volba,“ hlásí Hřib na videu na Facebooku. „Jezdím do práce nadupanou károu s vlastním řidičem. Víš ty vůbec, jak vypadá taková kára za 200 mega?“ vtipkuje o vozu metra v dalším videu, kde propaguje hromadnou dopravu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Praha je z hlediska dopravy jedním z nejméně bezpečných evropských měst, tvrdí průzkum

Náměstek pro pražskou dopravu ale má i opravdovou čtyřkolou káru a osobního řidiče, který se za poslední půlrok docela činil. Od Hřibova únorového nástupu do funkce najel na služebním voze přes 14 tisíc kilometrů. Hřib navíc užíval i dvou náhradních aut, se kterými najel další tisíc kilometrů.

Tétrojka! ❤️

Tétrojka! ❤️

Posted by Zdeněk Hřib - náměstek pro dopravu on Saturday, August 26, 2023

Káže vodu, pije víno

Jeho počínání se v politických kruzích setkalo s kritikou. „Když něco říkám, tak bych podle toho měl žít. V tomhle si bude muset udělat pan náměstek jasno,“ okomentoval pro CNN Prima NEWS pražský zastupitel Tomáš Portlík (ODS). „Kázat vodu a pít víno. Mám pocit, že ‚konšelé‘ města se bojí jít mezi Pražany,“ přisadil si zastupitel Milan Urban (SPD).

Hřib se nařčením z pokrytectví brání. „Nikdy jsem neříkal, že používám pouze MHD, že nějak odsuzuji jízdy autem. Služební automobil používám i pro služební cesty mimo město. Potom třeba po okrajových městských částech. Takhle jsem byl například v Radotíně otevírat dvě nové lávky,“ vysvětlil redakci.

Zastání našel i u některých spolustraníků. „Obecně by politici měli jít příkladem a do centra jezdit autem co nejméně. Nechci jim ale bránit, hlavně když v noci nejezdí ani metro, aby třeba využili řidiče,“ zhodnotil pražský radní Adam Zábranský (Piráti).

Papalášské chování

Hřib přitom dlouhodobě bojuje za omezení automobilové dopravy v centru Prahy. Aktuálně řeší i zpoplatnění vjezdu do některých ulic na Praze 1. „Je to zvláštní, že v době, kdy běžným Pražanům chce zavírat vjezd do centra, sám tu velmi často autem jezdí. Je to takové papalášské chování,“ kroutil hlavou zastupitel Ondřej Prokop (ANO).

Podle vyjádření magistrátu má navíc Hřibův řidič vykázaných přes 250 přesčasových hodin. „Například ve čtvrtek tady budeme mít jednání zastupitelstva. Budeme jednat určitě do noci, jak se již stalo tradicí. To už metro nejezdí,“ hájil se Hřib. V noci nicméně jezdí další spoje MHD, jejíž síť je v Praze docela hustá.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nacher: Zpoplatnění vjezdu do centra je vrtění psem. Zklidnění je nutné, namítá starostka

Tagy:
doprava auto řidič Zdeněk Hřib Piráti Česká pirátská strana metro Praha Dopravní podnik hl. m. Prahy Adam Zábranský Milan Urban městská hromadná doprava Pražský magistrát