Papež: Nová cestovatelská mapa je rasistická a diskriminační. Obrovská komplikace

Jan Papež

Od pátku začínají platit přísnější podmínky pro cestování. Nová cestovatelská mapa ale jako vysoce rizikové označuje i země, které mají lepší covidová čísla než Česko. „Je to politika bez souvislosti s epidemií,“ řekl v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ČR.

Zpřísněná cestovatelská mapa podle Papeže odráží spíš politiku, než epidemii. „Úředníci ministerstva zdravotnictví šmahem zařadili všechny země, které jsou mimo Evropskou unii, jako vysoce rizikové. A to je něco, co my, jako cestovní kanceláře, ani jednotliví cestovatelé po světě nemůžeme respektovat. Je to jen politika bez souvislosti s epidemií,“ uvedl Papež ve vysílání na CNN Prima NEWS.

Na seznam se dostaly i destinace jako Keňa, Kostarika nebo Maledivy. „To jsou země, které nemají žádné riziko, a přesto jsou zařazeny jako vysoce rizikové. Je to absurdní rozhodnutí, obrovská a zbytečná komplikace,“ zdůraznil Papež.

Diskriminační a rasistické

Zařazení do nejrizikovější skupiny musí být podle Papeže podmíněno čistě zdravotními kritérii, které budou navíc úřady zdůvodňovat. „Ministerstvo zdravotnictví by si mělo uvědomit, že zasahuje do života mnoha lidí, a že není možné, aby zařazovalo do vysoké rizikové skupiny i země, které jsou na tom mnohem lépe než Česko,“ dodal Papež.

S cestovatelskou mapou má Papež ale víc problémů. Vnímá ji totiž jako diskriminační a rasistickou, což už dříve napsal také na svůj facebookový profil. „Myslím, že pokud je země zařazená politicky a ne ze zdravotních důvodů, tak je to diskriminace. Pokud jsou tam zařazené především země třetího světa, tak je to i rasistické rozhodnutí,“ vysvětlil Papež.

Odešlo na Ministerstvo pro místní rozvoj: Vážená paní Ministryně Obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Jak jistě víte,...

Posted by Papez Jan on Friday, February 5, 2021

Tagy: