Pár na Žatecku nalezl zakopané pancéřové pěsti, na místo byli přivoláni pyrotechnici

Na Žatecku poblíž obce Holedeč byly s největší pravděpodobností nalezeny zakopané pancéřové pěsti. Nález oznámil muž a jeho přítelkyně, kteří zde chtěli otestovat detektor kovu. Zprvu měli za to, že pod zemí najdou spíše mince či nějakou cennost. Místo toho zřejmě našli munici z druhé světové války.

Pár na zbraně, které byly hojně využívány Němci během druhé světové války, narazil v lesíku poblíž obce Holedeč na Žatecku. Našli je vlastně náhodou, když sem vyšli otestovat nový detektor kovu. „Stalo se, že nám to zapípalo, a my už trošku poznáme, co to tak asi přibližně je,“ sdělila CNN Prima NEWS Michaela Komárková.

Její přítel následně začal na daném místě kopat. Podle svých slov čekal, že narazí na minci či něco podobného. Nález, který byl deset až patnáct centimetrů pod povrchem, byl ovšem jinačího kalibru. „Na první pohled to vypadalo jako něco železného,“ řekl redakci Tomáš Havlík. Ten měl zprvu za to, že jde o železnou trubku.

Zatímco on kopal, jeho přítelkyně pokračovala v hledání detektorem a zaznamenala další nálezy. Poté začala s kopáním i ona. „Zjistili jsme, že tam toho bude asi víc, tři nebo pět kusů,“ dodala žena.

Nález vyfotili a začali na internetu zjišťovat, zda by skutečně mohlo jít o pancéřové pěsti využívané za druhé světové války proti obrněným vozidlům. „Na internetu jsme začali hledat, jak ty pancéřové pěsti vypadají a zjistili jsme, že opravdu úplně stejně,“ dodala nálezkyně.

K lesíku již dorazili policisté a oblast zajistili. Na místo navíc dorazili i pyrotechnici.

Tagy: