Pár nezodpovědných šílenců riskuje a ohrožuje i policisty, řekl k demonstracím Hamáček

V neděli v Praze proběhly dvě demonstrace. Obě po pár minutách ukončila policie.

Rozhovor s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (zdroj: CNN Prima NEWS)

„Je to nepochopitelné, pár naprosto nezodpovědných šílenců riskuje a ohrožuje i policisty,“ okomentoval v pořadu Nový den televize CNN Prima NEWS nedělní demonstrace na Václavském a Staroměstském náměstí ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Podle něj není vhodná doba na pořádání demonstrací. Protestující navíc ohrožují i policisty, protože nenosí roušky ani respirátory.

„Je to nepochopitelné. Mám pocit, že situace musí být každému úplně jasná. Máme přeplněné nemocnice, zdravotnický personál nám kolabuje vyčerpáním, virus tady řádí, jsme na tom opravdu špatně a pár naprosto nezodpovědných šílenců tvrdí, že se nic neděje, že to někdo vymyslel a je to všechno spiknutí,“ okomentoval nedělní demonstrace Hamáček v pořadu Nový den.

Podle něj demonstranti riskují a ohrožují i policisty tím, že nenosí roušky. „Policisté jsou s nimi v kontaktu, a i když mají respirátory, tak je to pro ně riziko,“ upozornil vicepremiér. Myslí si, že by bylo lepší policisty nasadit někde jinde. „Je to plýtvání silami a prostředky,“ podotkl Hamáček.

Zároveň ale poděkoval drtivé většině občanů, kteří opatření dodržují. „Čísla opravdu ukazují, že opatření jdou správným směrem. Klesá mobilita, a pokud to tak vydržíme tři týdny, jsem přesvědčen, že situace z hlediska šíření epidemie bude podstatně lepší a opatření splní svůj účel,“ zhodnotil ministr. Dodal, že se podařilo snížení mobility dosáhnout, i když v březnu loňského roku byl pokles mobility vyšší.

Aktuální lockdown se podle Hamáčka projeví na číslech v druhé polovině týdne. „Všichni říkají, že se opatření projevují v deseti dnech, takže by to mělo v druhé polovině týdne být vidět,“ podotkl.

Když lidé neuposlechnou, dojde k donucovacím prostředkům

Ministr vnitra se v pořadu Nový den také vyjádřil k záběrům z Ostravy, které kolovaly po internetu. Policisté tam tvrdě zakročili proti ženě bez roušky, klečeli jí na hlavě před jejími dětmi. „Viděl jsem to. Bohužel video, které koluje po internetu, není celé. Mělo to nějaký vývoj, předcházela tomu verbální konfrontace a strážníci i státní policie museli řešit situaci, kdy lidé nedodržovali nařízení, odmítali uposlechnout a v takovém případě dojde na donucovací prostředky,“ uvedl Hamáček.

Zároveň ale uznal, že se může vést diskuze o přiměřenosti. Podle něj bude celý zásah vyšetřen. „Ale pokud někdo odmítá opakovaně respektovat pokyny policie, tak se vystavuje riziku, že proti němu bude takto zakročeno,“ varoval vicepremiér.

V Praze se v neděli uskutečnily hned dvě demonstrace. Od 13 hodin se na Václavském náměstí sešli zástupci iniciativy My společně. Od 14 hodin pak začínala demonstrace iniciativy Chcípl PES na Staroměstském náměstí. Podle dalšího ze zakladatelů Chcípl PES Davida Biksadského se obou demonstrací zúčastnily až čtyři tisíce lidí. Číslo ale zatím policie nepotvrdila, 60 z nich zadržela.

Policie na náměstí nechtěla pouštět lidi, kteří tam nebydlí, proto se často před barikádami strážníků sešlo více lidí než před pódii. Lidé zvonili klíči, volali hesla jako „demisi vlády, svobodu, hanba, Hamáčkovo gestapo“ nebo uráželi policisty. Někteří se je snažili vyprovokovat, proto policisté použili dýmovnice. Policie nakonec obě shromáždění pár minut po začátku rozpustila. Protestující pak dělali průvody po Praze a protesty utichly až kolem 18. hodiny.

Tagy:
policie Policie ČR demonstrace Staroměstské náměstí Jan Hamáček ČSSD ministr vnitra CNN Prima NEWS Nový den demonstranti Lubomír Volný vláda Praha koronavirus Chcípl pes Libor Vondráček My společně David Biksadský Otevřeme Česko normálnímu životu chirurgická maska