Hamáčku, vedeme 1:0. Chceme vyhodit tebe a Andreje ze sedla, vzkazuje Chcípl PES

Zástupci iniciativy Chcípl PES Jakub Olbert (vlevo) a David Biskadský (vpravo)

Hamáčku, vedeme 1:0, chceme vyhodit tebe a Andreje ze sedla, uvedl po nedělní demonstraci jeden z pořadatelů a zástupce iniciativy Chcípl PES Jakub Oblert. I když policie nedělní protesty na Václavském i Staroměstském náměstí rozpustila krátce po jejich začátku, podle dalšího zástupce Chcípl PES Davida Biskadského se v Praze sešlo kolem čtyř tisíc lidí. Policie 60 z nich zadržela.

„Bylo to výživné. Chtěl bych vzkázat Hamáčkovi: Hamáčku, vedeme 1:0. A věř, že za tu prohru můžeš jen ty. Dobře ti tak. Za týden nebo 14 dní tu budeme znovu. A nejen tady, ale po celé republice. Cíl je jednoduchý, vyhodit tebe a Andreje ze sedla,“ řekl po nedělní demonstraci jeden z iniciátorů akce a majitel rebelující restaurace Šeberák Jakub Olbert.

V Praze se v neděli uskutečnily hned dvě demonstrace. Od 13 hodin se na Václavském náměstí sešli zástupci iniciativy My společně. Od 14 hodin pak začínala demonstrace iniciativy Chcípl PES na Staroměstském náměstí. Podle dalšího ze zakladatelů Chcípl PES Davida Biksadského se obou demonstrací zúčastnily až čtyři tisíce lidí. Číslo ale zatím policie nepotvrdila.

Policie na náměstí nechtěla pouštět lidi, kteří tam nebydlí, proto se často před barikádami strážníků sešlo více lidí než před pódii. Lidé zvonili klíči, volali „demisi vlády, svobodu, hanba, Hamáčkovo gestapo“ nebo uráželi policisty. Někteří se je snažili vyprovokovat, proto policisté použili dýmovnice. Policie nakonec obě shromáždění pár minut po začátku rozpustila.

Vláda bojuje proti tomu, aby lidé vyjadřovali svobodně své názory

„Pokud bych měl mluvit jako příslušník ozbrojených sil, řeknu, že demonstrantů bylo víc než sto a tím bylo porušeno vládní nařízení. Bylo jasně vidět, že vláda se snaží bojovat proti tomu, aby lidé mohli vyjadřovat svobodně své názory. Od rána dostáváme z celé republiky informace o tom, jak se lidé nemohou dostat do Prahy, autobusy jsou zastavené, vlaky nabíraly záhadné zpoždění. Na druhou stranu lidé byli natolik vynalézaví, že se jich tu i tak sešlo obrovské množství,“ zhodnotil pro CNN Prima NEWS po demonstraci Biksadský s tím, že se sešlo opravdu hodně lidí na to, že Praha měla být uzavřená.

Poté, co policisté i druhý protest rozpustili, se jeho účastníci vydali na Petřín. Chtěli pokračovat na Hrad, ale prý dostali informaci, že na Petříně na ně čekají další policisté, proto se přes Národní třídu vrátili „vzít si zpátky Staromák“. „Policie slíbila, že nezakročí, pokud se demonstranti budou pohybovat,“ vysvětlil moderátor druhé demonstrace a předseda Svobodných Libor Vondráček.

„Bylo vidět, že policisté moc nevěděli, co dělat s tím, že jsme pružně reagovali a nechtěli být dlouhou dobu na Staromáku a nechat se rozehnat. Proběhlo to v klidu. Rozpuštěné to bylo, protože se nás sešlo víc než sto. Ale nechali nás chodit po Praze. Kdyby chtěli, zaříznou nás už dávno. Ale cítili, že na nás nemohou zakleknout tak radikálně, jak by si možná někteří lidé nahoře přáli,“ podotkl Biksadský.

Podle něj je i mezi policisty několik lidí, kteří jim fandí. To CNN Prima NEWS jeden ze strážníků potvrdil. „Sice je to nešťastná doba, ale jsem za, aby lidé vyjadřovali nesouhlas. Nadávky policistům jsou to nejmenší z celé demonstrace. Nejhorší je poslouchat příběhy lidí, kteří přišli o práci a podobně. Jsem pro, aby tito lidé vyjádřili svůj názor. Pak se ale najde pár blbců, kteří na protestech vyvádějí, ani neví proč,“ uvedl strážník.

Chystáme plno dalších akcí

Chcípl PES už dříve avizoval, že se nechce spojovat s popírači covidu. Zástupci iniciativy vědí, že nemoc existuje a že plní nemocnice. Mnozí z nich už ji navíc prodělali. Uvědomují si, že na jejich demonstraci dorazili právě i odmítači roušek nebo popírači. „Boj za svobodu je ve výsledku jednotící. Někdo bojuje za kompenzace, někdo za to, že má pocit, že covid neexistuje, někdo za svobodu jako takovou. Mám pocit, že v tuto chvíli není moc prostoru pro to, abychom se hádali mezi sebou,“ podotkl jeden ze zakladatelů iniciativy.

Podle Biskadského lidem pomohlo se semknout. „Budou lidé, kteří budou říkat, že jsme blázni, protože jsme šli do ulic a mezi sebou šířili covid. Druhá reakce bude to, že si lidé uvědomí, že v tom nejsou sami. Že je hromada dalších lidí, která je odhodlaná bojovat, a přitáhne to další lidi do ulic. Mám pocit, že jsme tu nastartovali plamínky, které se rozvezou po republice a budou se pořádat čím dál tím víc demonstrace různého charakteru,“ zhodnotil Biksadský.

Dodal, že chtějí, aby Babiš odešel a vláda podala demisi. „A chystáme plno dalších akcí. Ať je to otevírání jednotlivých podniků nebo pokračování na náměstí a v ulicích.“

Tagy:
policie Policie ČR demonstrace protest Andrej Babiš Petřín Staroměstské náměstí Jan Hamáček živnostníci podnikatelé demonstranti Praha koronavirus Staroměstské náměstí Jakub Olbert Chcípl pes Libor Vondráček My společně David Biksadský Otevřeme Česko normálnímu životu