Zelenského slova jako citové vydírání? Ukrajina bojuje o holou existenci, tvrdí expert

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zaujal během ruské invaze svými častými projevy jak k obyvatelům, tak k politikům ze zemí, které Ukrajině pomáhají. Obvykle volí velmi ostrá slova. Podle politického marketingového specialisty Tomáše Jirsy mohou projevy působit jako citové vydírání, je nutné si však uvědomit, o co všechno Ukrajinci už více než dva měsíce bojují.

Výroky prezidenta Zelenského k zahraničním partnerům jsou často velmi emotivní. Hlava státu se nebojí používat peprné výrazy, zejména pokud má pocit, že některá země Ukrajině nepomáhá dostatečně tak, jak by si představoval.

„Je vidět velice silná a patrná snaha o mobilizaci mezinárodní podpory. Ukrajinci chápou, že pokud ve válce zůstanou sami, nemusí to pro ně dopadnout dobře,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Jan Šír. Dodal, že Zelenskyj od svého prvního projevu těsně před začátkem invaze 24. února svou rétoriku příliš nezměnil.

S tím nesouhlasil politický marketingový specialista Tomáš Jirsa. „Vývoj rétoriky vidím, ale je to pochopitelné. Země bojuje o přežití, rétorika se stupňuje. Zelenskyj je schopen ke každé zemi své sdělení upravovat. Nárůst intenzity a naléhavosti pozoruji,“ uvedl Jirsa. Narážel tak na řadu vystoupení ukrajinského prezidenta prostřednictvím videa před parlamenty jednotlivých zemí.

„Ostrá slova mohou působit jako citové vydírání, ale Zelenskyj je prezident země, která bojuje o holou existenci. Tohle je poslední věc, o kterou se může snažit. Jde mu o vše,“ zdůraznil Jirsa.

Bez přídechu dramatičnosti se apeluje těžko

Také podle Šíra je naléhavost během projevů přirozenou součástí komunikace jak k obyvatelům země, tak směrem do zahraničí. Ukrajina prý bojuje o existenci nejen jako stát, ale také jako svébytný národ.

„Když se podíváme na zvěrstva, která Rusko páchá, a dáme si je do kontextu Putinových výroků, že Ukrajinci jako národ neexistují, je naléhavost absolutně pochopitelná. Ne všichni na Západě si uvědomují, že se hraje o mír Evropy a mezinárodní uspořádání. Bez určitého přídechu dramatičnosti jdou apely těžko,“ uvedl Šír.

Zelenskyj kromě děkování svým občanům, kteří podle něj hrdinně brání Ukrajinu i jednotlivá města, a apelu na spojence kvůli dodávkám humanitární a vojenské spojence, také posílá nevybíravé vzkazy ruskému agresorovi.

V posledním natočeném vzkazu prezident prohlásil, že Rusko může svým vlastním lidem vzít vše, aby zničilo život svých sousedů. „Poučení z historie je však známé. Pokud se chystáte vybudovat tisíciletou Říši, prohrajete. Pokud se chystáte zničit sousedy, prohrajete. Chcete-li obnovit staré impérium, prohrajete. A pokud půjdete proti Ukrajincům, prohrajete,“ zdůraznil. Zopakoval, že Ukrajina usiluje o urychlené přijetí do Evropské unie.

Tagy: