Amanpourová ze CNN: Ukrajinci Putinovy podmínky nikdy nepřijmou. Rusko mohou porazit

Christiane Amanpourová

Christiane Amanpour v rozhovoru pro CNN Prima NEWS

Západní mocnosti prokazují nebývalou jednotu, když podporují Ukrajinu v její obraně proti ruskému agresorovi. V exkluzivním rozhovoru v pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekla moderátorka a válečná reportérka CNN Christiane Amanpourová. V případě jednání o příměří by podle ní Ukrajinci nikdy nepřijali požadavky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Amanpourová ve vysílání CNN Prima NEWS připomněla svoji zkušenost z pokrývání války v Jugoslávii před zhruba třemi dekádami. Podle ní tehdejším mocnostem dlouho trvalo pochopit, kdo je v konfliktu oběť a kdo agresor. „V tomto případě západní spojenci a demokratičtí lídři identifikovali problém hned na samém počátku a dělají vše, co je v jejich silách, aby podpořili právo Ukrajiny na nezávislost a suverenitu,“ řekla věhlasná reportérka.

Sama přiznává, že po zkušenosti z Balkánu rozhodně neočekávala, že by se v Evropě znovu rozhořel konflikt podobného charakteru. „Jediné, co můžeme udělat, je pomoci Ukrajině do té doby, dokud se jí nepodaří Putina přimět k nějakým jednáním,“ pokračovala Amanpourová. Věří, že přesně k tomu Ukrajinci nakonec dospějí. Připomněla slova amerického ministra obrany Lloyda Austina a šéfa americké diplomacie Antonyho Blinkena, kteří jsou toho času v ukrajinském Kyjevě, že Ukrajina může Rusko porazit.

Amanpourová dodává, že Západ ovšem selhal, když v roce 2014 dostatečně nereagoval na ruskou okupaci Krymu a vpád vojsk na východ Ukrajiny. „Nyní už víme, že Putin je válečník a očekával sílu,“ poznamenala reportérka CNN.

Nyní však prý západní mocnosti stojí pevně za Ukrajinou, které se může podařit přimět Putina k příměří. V takovém případě by však jednání nesmělo probíhat podle přání ruského prezidenta. „Nemůže to být za Putinových podmínek. Jak to chápu, tak to Ukrajinci prostě nepřijmou, protože došlo k velkým obětem mezi civilisty,“ pronesla ve vysílání CNN Prima NEWS Amanpourová.

Kdo bude souzen za válečné zločiny?

Konflikt a jeho válečné zločiny však podle ní musí vyústit i ve stíhání těch, kteří jsou za ně odpovědní. „Otázka je, jak vysoko tato odpovědnost půjde. Myslím si, že už máme tolik důkazů, co se událo na Ukrajině,“ poznamenala reportérka. „Moje filozofie a zkušenost je, že bez spravedlnosti nemůže být mír. A proto tam musí být odpovědnost, pokud chceme mít mír,“ dodala Amanpourová.

Připomněla i významnou roli novinářů. Vyzdvihuje jejich práci například při pokrývaní událostí nejen z fronty, ale také z míst, kde došlo k válečným zločinům. Celý svět tak obletěly fotografie a záběry například z Buči, Irpině nebo Borodjanky, kde Rusové zavraždili stovky civilistů. „Proto je pro nás novináře úkol být tam, poskytovat informace a dávat lidem vědět, co se doopravdy děje,“ zmínila Amanpourová.

Ta se mimo jiné během svého nedávného pobytu na Ukrajině setkala s reportérkou CNN Prima NEWS Darjou Stomatovou v Charkově. „Ženy jako Darja a mnohé další už po léta ukazují, že jsou dobré pro tuto práci jako kdokoliv jiný,“ uzavřela Amanpourová.

Tagy: