Partnerku týral, měsíční batole vyhodil z okna. Teď půjde otec na 18 let do vězení

Nemocniční chodba

Soud potrestal otce za vraždu měsíční holčičky

Krajský soud v Brně za vraždu dítěte v Pohořelicích na Brněnsku a dlouhodobé týrání partnerky ve středu uložil muži trest 18 let vězení. Měsíční dítě zemřelo po pádu z okna, jeho otci hrozil až výjimečný trest. Soudkyně rozsudek odůvodňuje.

Událost se stala 26. ledna večer. Policie případ nejprve vyšetřovala jako usmrcení z nedbalosti, případ ale překvalifikovala později na vraždu s rozmyslem. Podle obžaloby dítě zemřelo po vzájemném konfliktu mezi partnery a dalšími členy rodiny.

„Obžalovaný poté, co zjistil, že od něj družka chce odejít, jí vytrhl jejich dceru, která byla zabalené v dece, vylezl s ní na parapet okna a dostal se s ní ven,“ uvedla předsedkyně senátu Jaroslava Bartošová. Dítě podle soudkyně nebylo fixované, nebylo ani zabalené v zavinovačce. „Choval se k dítěti, jako by to byl beztvarý předmět a nakládal s ním jako s materiální věcí, která mu patří,“ uvedla soudkyně. Muž chtěl podle ní s dítětem utéct a starat se o něj sám.

Hrozil mu výjimečný trest

Byt se nacházel ve třetím patře, pod oknem ale byla střecha obchodu. Podle soudkyně muži jeho družka i s jejím bratrem v útěku bránili. Dítě bylo podle soudkyně ve výšce nejméně 360 centimetrů nad střechou obchodu, na kterou spadlo. Záchranáři na místo dorazili za několik minut, dítě převezli do nemocnice v kritickém stavu, v nemocnici ale zemřelo. Soudkyně uvedla, že muž si byl vědomý, že dítě muže spadnout.

Muži hrozilo za vraždu s rozmyslem až 20 let vězení, případně výjimečný trest, jímž může být v krajním případě i doživotí. Krajský soud v Brně trest doživotí naposledy uložil v červenci 2016 Kevinu Dahlgrenovi, který zavraždil čtyři lidi. Druhý nejvyšší je třicetiletý trest, i ten se ukládá výjimečně. Krajský soud naposledy letos v červnu poslal na 30 let do vězení Antonína Štauberta za dvojnásobnou vraždu v Břeclavi.

Tagy: