Pastrňák se Zachou nastoupí proti Kanadě v jedné formaci. Trenéři tají, kdo je doplní

Čerstvé posily českých hokejistů na mistrovství světa v Praze David Pastrňák s Pavlem Zachou nastoupí do úterního utkání proti Kanadě společně v jedné útočné formaci. Kdo je doplní, trenéři dosud neprozradili, jak ale uvedl asistent kouče Jiří Kalous po dnešním rozbruslení, při přesilovkách s nimi bude chodit na led kapitán Roman Červenka. Utkání, které bude přímým soubojem o konečné první místo v základní skupině A, začne v 16:20. K přeskočení obhájců zlata potřebují Češi všechny tři body.

Opory Bostonu Pastrňák se Zachou se k týmu připojili záhy po příletu v pondělí po poledni. Oba vyjádřili touhu v úterý nastoupit, přestože na led se dostali jen během dopoledního krátkého rozbruslení. „Cítí se dobře, byli na tréninku, takže by měli nastoupit,“ potvrdil Kalous.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřel jeden z největších fotbalových obránců na světě. Vstřelil gól v zápase století

Kdo bude hrát s nimi, neřekl. „Měli jsme připravené dvě varianty, řešili jsme i po rozhovorech se samotnými hráči, k čemu se přikloníme. Sestavu se dozvíte hodinu před zápasem. Mohu ale prozradit, že oni dva budou hrát spolu,“ uvedl Kalous.

Jako nejpravděpodobnější se jeví možnosti, že Pastrňáka se Zachou doplní ve formaci Ondřej Palát nebo jiný zkušený forvard Roman Červenka. Právě s Červenkou po rozbruslení Pastrňák se Zachou vytvořili v kruhu pro vhazování debatní kroužek a rozebírali, kde kdo se má pohybovat.

„Nebudu zastírat, že je to jedna z variant. Měli by spolu nastoupit v přesilovce, to mohu říct,“ přikývl Kalous. „Samozřejmě jsme reagovali na tento příjezd, takže jsou určité změny na přesilovce,“ dodal.

Rozbruslení se zúčastnilo 12 hráčů do pole a dva brankáři. „Důvodem nebylo neprozrazovat složení formací, ale to, že rozbruslení bylo dobrovolné, takže každý hráč si udělal svoji formu přípravy na utkání,“ vysvětlil Kalous.

Kanada zatím hraje v Praze výborně a nebýt výpadku ve třetí třetině s Rakušany, které nakonec zdolala 7:6 v prodloužení, byla by bodově stoprocentní. V české metropoli tak natáhli Kanaďané svou vítěznou sérii při turnajích MS už na 19 zápasů. Naposledy zde prohráli 3. května 2004, kdy je právě Češi porazili v osmifinálové skupině 6:2. „Je vždy super, když si můžete zahrát proti Kanadě, tím spíš na domácím ledě, určitě se všichni těšíme,“ prohlásil Kalous.

„Víme, že mají velkou sílu do ofenzivy. Na to si musíme dát pozor. Stejně tak na souboje, protože hrají velmi tvrdě, na jejich forčekink, který mají velmi úspěšný, jakmile získají kotouč, okamžitě otáčejí hru a atakují bránu. Jakmile uděláte ztrátu kotouče ve středním pásmu, okamžitě jdou dopředu a zakončují. Je to jeden z prvků hry, který velmi využívají. Na druhou stranu i v defenzivě jsou schopní udělat chyby, toho budeme chtít využít,“ dodal Kalous.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Brankáři zažívají saunu na ledě. Vedra v hale ovlivňují hokej, shodli se Hossa a Hrachovina

Tagy:
Kanada David Pastrňák Praha Ondřej Palát Pavel Zacha Boston Bruins Roman Červenka Jiří Kalous