Pastuchová: Z úřadů práce jsou domy hrůzy. Vyhořelé pracovníky nedonutí zůstat ani peníze

Lidé jsou frustrovaní, vyhořelí a z úřadů práce odcházejí. Už nechtějí ani lepší peníze. V pořadu Právě dnes na CNN Prima NEWS to uvedla poslankyně Jana Pastuchová (ANO). Ta se domnívá, že se z úřadů staly domy hrůzy, a to jak pro zaměstnance, tak klienty. Podle europoslance Jiřího Pospíšila (TOP 09) vede k získání více pracovníků na úřady jediná cesta – přes peníze.

„Lidé na úřadech práce jsou frustrovaní, odcházejí a už ani peníze navíc nechtějí. Chtějí mít pohodovou práci, kam budou rádi chodit. Z úřadů práce se staly takové domy hrůzy – jak ze strany zaměstnanců, tak klientů. A to mě velice mrzí,“ podotkla poslankyně. Zdůraznila, že na fakt, že úřady nepracují tak, jak by měly, upozorňovala již dlouho.

„Mám ale radost, že je od generálního ředitele úřadu snaha něco dělat a situaci řešit. Musíme si však říci, proč k tomu, že jsou lidem pozdě vypláceny dávky a není dostatek zaměstnanců, došlo. Tvrdím, že je to selhání a chyba ministra práce Mariana Jurečky, který hasí požár pět minut po dvanácté,“ opřela se do předsedy KDU-ČSL.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trpkoš: Spustili jsme na Úřadu práce akci „čistý stůl“. Někde byla situace dramatická

Osobně je prý v kontaktu s mnoha zaměstnanci a řediteli úřadů práce. „Jsou vyhořelí. To, že by mohli dostat více peněz, je sice dobrá zpráva, ale nevím, zda tito vyčerpaní lidé něco takového ještě chtějí. Naopak – nechtějí tam už pracovat, odcházejí do jiného zaměstnání,“ podotkla.

Vedle toho Pospíšil by na nedostatek zaměstnanců reagoval rázně. „Něco podobného jsem řešil jako ministr spravedlnosti se zapisovatelkami na soudech. Jediným řešením jsou peníze. Ministerstvo práce musí přidat peníze na to, aby zaměstnanci na úřadech byli spokojení. Chceme-li po nich tvrdou práci, musíme je solidně zaplatit,“ zdůraznil.

Už nyní by podle europoslance mohli pracovníci úřadu dostávat mimořádné odměny. „Ministerstvo pak může zvážit motivaci budoucích zaměstnanců, tedy změny v platových tabulkách. Bez toho se nepohneme. Pokud mají mít lidé více agendy, tak musí být lépe zaplaceni,“ podotkl.

Tagy: