Pavel je zrádce. V Česku nastupuje vojenská diktatura, tvrdí slovenský exministr

Petr Pavel zrazuje český národ a v Česku nastává vojenská diktatura. To je jen jeden z mnoha výroků, které padly v souvislosti s tzv. „Pochody za mír“ na sousedním Slovensku. Autorem těchto slov je exministr spravedlnosti, bývalý předseda Nejvyššího soudu SR a neúspěšný prezidentský kandidát Štefan Harabin. Ten je jedním z mnoha politiků, kteří buď přímo vystupují, či jen podporují akce, které jsou podle mnohých proruské a namířené proti Ukrajincům. Je mezi nimi i několikanásobný expremiér Robert Fico.

Video s Harabinovým „vzkazem pro Čechy“ zveřejnil na svých facebookových stránkách organizátor tuzemských protivládních demonstrací Ladislav Vrabel. Slovenský politik mu napřed říká, že „Anglosasové měli plán poštvat Slovany proti Slovanům“, což se jim podle něj „povedlo na Balkáně či teď na Ukrajině“.

ČTĚTE TAKÉ: Inaugurace generálů: Ludvík Svoboda přísahal na socialismus, Petr Pavel slíbí věrnost republice

„Teď do toho chtějí vtáhnout Bukurešťskou devítku (státy od Balkánu po Pobaltí, mezi jejíž členy náleží i Česká republika se Slovenskem, pozn. red.), protože Němci, Francouzi, Briti ani Američané bojovat nechtějí,“ pronesl ve videu Harabin.

Následně dostal dotaz na nového českého prezidenta Petra Pavla. Harabin reagoval historickým exkurzem, že „Pjotr Pavel byl ruský car“. Myslel tím cara Pavla I. Petroviče. Podle Harabinova výkladu byl na tohoto cara v roce 1801 „uspořádán puč ruskou generalitou“, protože byl „zrádce“. Car byl přitom pod rouškou noci zavražděn ve svém sídle.

Posléze se vrací k českému prezidentovi. „Možná Petr Pavel skončí jako Pjotr Pavel. Že si česká generalita začne všímat, že zrazuje český národ,“ prohlásil dále Harabin za smíchu svých podporovatelů. Kromě toho dodává, že fakt, že se „v Česku stal v době míru prezidentem aktivní generál, znamená, že zde nastává vojenská diktatura“. „Ano, generál (Ludvík) Svoboda byl také prezidentem, ale ten byl ve výslužbě, nebyl aktivní. Takže tam (v Česku) nastupuje vojenská diktatura,“ prohlásil dále Harabin. Petr Pavel je přitom již také od roku 2018 ve výslužbě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Módní návrhářka zhodnotila styl Evy Pavlové

Petr Pavel by přitom v příštím týdnu měl na Slovensko přijet v rámci své první zahraniční návštěvy po uvedení do prezidentského úřadu. Již po jeho vítězství ve volbách na konci ledna bylo patrné, že se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou jej budou pojit stejné či podobné názory. Hlava státu našich východních sousedů jej totiž ke konci hlasování během volebního dne, kdy už bylo jasné, že Pavel bude novým českým prezidentem, navštívila přímo ve volebním štábu v centru Prahy.

🇸🇰3.03.2023, Bratislavá, mírový pochod JUDr. Štefan Harabin: začátek Speciální Vojenské Operace RF není porušením mezinárodního práva‼️

Posted by Jednotné nezávislé Slovensko on Sunday, March 5, 2023

Harabin předtím promluvil přímo na bratislavském pochodu. Zde mimo jiné tvrdil, že Ukrajinci připravovali útok na Donbas a Rusko na 25. února loňského roku. „V žádném případě nelze podle mezinárodního práva nazvat Rusko agresorem. Agresorem jsou Anglosasové,“ pronesl Harabin věty často používané ruskou propagandou na demonstraci za souhlasného skandování účastníků pochodu. Jeho značně kontroverzní projev se od té doby šíří sociálními sítěmi.

Proti Pavlovi vystupuje i Fico

Negativní názor pak na novou hlavu státu ČR dal najevo zmiňovaný Fico. „Blahopřeji novému českému zvolenému prezidentovi Pavlovi, že byl zvolen prezidentem. Je to rozhodnutí českých voličů,“ řekl napřed Fico na tiskové konferenci své strany Směr-SD v Národní radě (slovenský jednokomorový parlament, pozn. red.) na začátku února.

Pak si ale neodpustil kritiku. „Pan generál za dva dny přesně ukázal, kdo je kdo,“ prohlásil s výmluvnou grimasou. Ficovi vadí Pavlův pozitivní přístup k podpoře Ukrajiny. Budoucí český prezident už jasně řekl, že by byl pro, aby byla Ukrajina po válce přijata do Severoatlantické aliance (NATO).

Fico navíc podpořil právě účastníky zmiňovaných pochodů. Na ten v Bratislavě se dokonce později vydal, za což sklidil kritiku svých odpůrců.

Šéf slovenské diplomacie tvrdě zkritizoval proruské aktivisty

Situace na Slovensku ve vztahu ke konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou je značně vyhrocená. Po celý únor probíhaly zmiňované „Pochody za mír“, které přilákaly pozornost někde stovek, jinde až tisíců Slováků, kteří sympatizují s Ruskem. Oficiálním cílem těchto pochodů je dosáhnout míru.

Účastníci akcí však jasně dávají najevo své proruské postoje, když na pochody berou ruské či dokonce sovětské vlajky, podobizny ruského prezidenta Vladimira Putina, ale také transparenty mířící proti Ukrajině, USA či Severoatlantické alianci (NATO). Další míří proti hlavě státu Zuzaně Čaputové či premiéru v demisi Eduardu Hegerovi, kteří Ukrajinu podporují.

Velmi ostrý vzkaz příznivcům Ruska a účastníkům „Pochodů za mír“ adresoval šéf slovenské diplomacie Rastislav Káčer. Ten se na debatě s veřejností před několika dny, kde tito ruští sympatizanti byli a narušovali ji, vyloženě rozohnil. „Vždyť naši dědečkové ze SNP (Slovenské národní povstání proti nacistům z roku 1944, pozn. red.) by se za vás tak styděli. Pozvraceli by se z vás, kdyby vás viděli,“ pronesl Káčer směrem k příznivcům Ruska.

„A takový (Milan Rastislav) Štefánik a jeho legionáři v roce 1919, kteří bránili naši jižní hranici, ti by se v hrobě obraceli, kdyby tu viděli takové bídáky,“ pokračoval v tvrdé kritice slovenský ministr zahraničí v demisi.

Tagy:
válka Slovensko NATO Ukrajina Petr Pavel Robert Fico Česko Rusko Štefan Harabin Nejvyšší soud České republiky prezident České republiky ruská invaze na Ukrajinu