Pavel má pravdu, úsporný balíček je měkký. Vláda finance neozdravila, shodují se experti

Ekonom Vladimír Pikora

Ekonomové Vladimír Pikora a Lukáš Kovanda se ve vysílání CNN Prima NEWS shodli, že má prezident Petr Pavel pravdu, když říká, že konsolidační balíček je příliš mírný. Podle nich budou potřeba další balíčky, protože vláda veřejné finance zatím neozdravila.

„Pavel to řekl přesně tak, jak to je. Konsolidační balíček je velmi slabý a měkký, bylo by potřeba, aby byl hlubší,“ řekl Pikora. Připomněl, že Národní rozpočtová rada varovala, že bude potřeba přijmout další balíček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: „Blbá nálada v Česku.“ Společnost je naštvaná, většinu lidí trápí nejistota, ukazuje průzkum

Prezidentovi dal za pravdu také ekonom Lukáš Kovanda. „Balíček je měkký a stále nevíme, v čem spočívají jeho dvě třetiny. Zatím je to zvyšování daní, ale pořád nevíme, jaké dotace a v jakém objemu budou škrtány,“ popsal Kovanda.

Podle něj navíc balíček žádné úspory nepřinese. „Když se podíváme na schválený rozpočet vlády, tak když se tam přičtou položky, které jsou účetně zastřeny různými kejkly, tak je to schodek 300 miliard. Když vláda v květnu balíček představovala, hovořila o schodku 210 miliard. Čelíme situaci, kdy se efekt balíčku rozplynul jak pára nad hrncem. Úspory nejsou vidět, 90 miliard je pryč a to jsou přesně peníze, které měl balíček uspořit. Měli bychom se ptát politiků, kde se stala chyba,“ řekl Kovanda.

Podle Pikory se nevyhneme dalším balíčkům. „Nevidím jinou cestu, než že se bude škrtat dál. Dlouhodobě máme problém s nastavením daní a výdajů. Bude potřeba škrtat položky jako dotace a státní zaměstnance. Koalice měla jedno ze základních hesel, že ozdraví veřejné finance, ale zatím je vůbec neozdravila,“ řekl Pikora.

Prezident Petr Pavel ve středu kritizoval vládní konsolidační balíček. Podle něj je příliš mírný a nepřinese potřebný efekt. „Konsolidační balíček je výsledkem několika úrovní kompromisu. Kdybychom se na to dívali z čistě technického pohledu, tak každý ekonom řekne, že tato konsolidace je nedostatečná a že bude muset dojít k dalším opatřením,“ sdělil Pavel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Úsporný balíček v Poslanecké sněmovně

Tagy: