Pavel není žádný „jájínek“, říká Kolář. Prozradil také, v čem se zvolený prezident změnil

Nově zvolený prezident Petr Pavel je pořád stejně autentický. Je to člověk pokorný, žádný „jájínek“, který by se potřeboval předvádět a prezentovat. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS ho takto hodnotil jeho neoficiální poradce a diplomat Petr Kolář. Přiblížil i to, v čem se brzy nová hlava státu během kampaně změnila.

Už při sledování kampaně si Kolář uvědomoval, že veřejnost potřebuje najít autoritu. „Takovou, která není jen na jedné straně z hlediska uvažování a priorit veřejnosti. Když jsem generála, dnes nově zvoleného prezidenta Pavla, poznával, tak jsem viděl, jak na něj lidé reagují. Viděli v něm autoritu, které důvěřovali. Říkal jsem si, že to je to, co má šanci. Je to on, který má šanci oslovit širší spektrum voličů, než nějaký příslušník pražské kavárny nebo havloid,“ vysvětloval, proč se rozhodl Pavla podpořit.

A protože s nově zvoleným prezidentem trávil tolik času, přiblížil, v čem se Pavel změnil. „Je to pořád autentický Petr Pavel. Pokorný člověk, není to žádný ‚jájínek‘, který by se potřeboval předvádět a prezentovat, což bylo vidět na jeho projevu. Nepotřebuje se vymezovat a urážet druhé, aby sdělil svůj názor. Jeho styl není konfrontační,“ pokračoval bývalý velvyslanec.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zeman exkluzivně: Kdo se chce sejít s prezidentem, má o to požádat. Prozradil, co řekne Pavlovi

Přiznal však, že se Pavel během kampaně změnil. „V průběhu času, když vedl debaty s veřejností, byl nucen se v kampani vyjadřovat, se vybrousil. Stal se pro více lidí nejen srozumitelný, ale i v pozitivním slova smyslu autoritativní. Cítili v něm vůdce, autoritu, ke které se mohou upnout. Věří mu, že si poradí s věcmi, které jsou pro ně těžko stravitelné a pochopitelné,“ podotkl.

Následně dodal. „Nezměnil se, ale zdokonalil. Přirozeně se to nabaluje. Když vidíte, jak se ve společnosti změnila nálada... Dlouho o něm lidé říkali, že ho neznají, neví, kdo to je. Náhle viděli, že je to člověk, který působí nejen autenticky, ale také informovaně.“

Jak se Kolář staví k přirovnání k současnému poradci prezidenta Miloše Zemana Martinu Nejedlému? A jakým by měl být Pavel prezidentem v zahraniční politice? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: