EU ani NATO opustit nechceme, tvrdí Maláčová. Řekla, na čem se shodne s Konečnou

Předsedkyně SOCDEM Jana Maláčová

K VĚCI - 8.10. v 12:30

Chceme spolupracovat se všemi stranami na levicovém spektru. V úvahu připadá i koalice Stačilo vedená šéfkou KSČM Kateřinou Konečnou, řekla v pořadu K věci na CNN Prima NEWS nová předsedkyně Sociální demokracie (SOCDEM) Jana Maláčová. Podle ní však strana bude nadále trvat na členství České republiky v Evropské unii i Severoatlantické alianci. Na některých domácích tématech by se však prý s komunisty shodla.

Subjekty, které mají podobné hodnoty a cíle jako SOCDEM, by se podle Maláčové měly do příštích parlamentních voleb spojit. Toto případné spojenectví nazývá „koalicí proti ožebračování lidí“. Právě to totiž podle ní dělá současný kabinet Petra Fialy (ODS). Nevylučuje ani spolupráci s komunisty.

ČTĚTE TAKÉ: Maláčová staví budoucnost SOCDEM na spolupráci s komunisty, řekla Buzková. Je to likvidace strany

„Budeme chtít vybudovat koalici se všemi stranami, které se považují za levicové. Budou to jednak ty menší jako Budoucnost či Levice, zvažujeme spolupráci se Zelenými, pokud s námi vůbec zasednou ke stolu, ale zvažujeme také uskupení Stačilo,“ řekla Maláčová v pořadu K věci. Dále by chtěla spolupracovat s nezávislými levicovými osobnostmi či odbory.

Zároveň je ale pro ní podle jejích slov důležité, aby partneři SOCDEM nezpochybňovali členství Česka v EU a NATO. „Sociální demokracie přivedla Českou republiku do Evropské unie a na těchto hodnotách a této orientaci se nic měnit nebude,“ zdůraznila šéfka nejstarší české existující strany.

Komunisté však mají vystoupení z Evropské unie ve svém programu. „To nám zatraceně vadí,“ řekla Maláčová. Dodala, že vystoupení z NATO „není na stole“.

Jsou však také věci, na kterých se s uskupením Konečné Maláčová shodne. „Tato vláda prostě musí skončit, protože všechno, co slíbila, tak porušila. Nepracuje ve prospěch naší země a vůbec nezvládá ekonomiku,“ řekla předsedkyně SOCDEM. Podobný slovník dlouhodobě používá právě Konečná.

Prioritou šéfky Sociálních demokratů je prý domácí politika. „Nemáme hospodářský růst, jsme svědky propadu životní úrovně, reálné mzdy jsou na úrovni roku 2018, což znamená, že pracující lidé chudnou. Hroutí se nám zdravotnictví i školství a máme nejdražší bydlení v celé Evropě,“ dodala bývalá ministryně práce a sociálních věcí ve vládě Andreje Babiše (ANO).

Maláčová se stala šéfkou SOCDEM na sobotním sjezdu strany v Hradci Králové. Jejími vyzývateli byli bývalý ministr pro lidská práva a senátor Jiří Dienstbier a zastupitel Prahy 12 Petr Hůla. Ve volbě získala přes 70 procent hlasů a stala se tak první ženou ve vedení sociálních demokratů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vláda je opět kompletní. Prezident Pavel jmenoval nové ministry, Fiala připomněl hlavní úkoly

Tagy: