Petr Pavel představil svůj nový poradní tým. Nemůžu být expertem na všechno, uznal

Prezident Petr Pavel představil v pondělí na tiskové konferenci jména ze svého nového poradního týmu. Zvolil si odborníky na ekonomiku, ústavní právo, energetiku, životní prostředí i sociální oblast. „Každý, kdo jde do vedoucí pozice, uzná, že nemůže byt expertem na všechno,“ doplnil. Později se setká s prvními třemi adepty na ústavní soudce, mezi nimi budou i Josef Baxa a Daniela Zemanová. Trojice prý již prodělala odbornou prověrku v rámci prezidentského konzultačního týmu pro výběr soudců.

První prioritní oblastí je podle Pavla ekonomika. „Je důležité, abych se v ní mohl opírat o doporučení a názory těch nejrespektovanějších. Budu se s nimi radit o ekonomických, důchodových a rozpočtových otázkách,“ prohlásil prezident na tiskové konferenci. Za své poradce si zvolil hlavního ekonoma společnosti Deloitte Davida Marka a bývalého šéfa důchodových komisí Vladimíra Bezděka.

K TÉMATU: Benda má předpoklady na ústavního soudce, míní Dimun. Nedoporučil bych ho, oponoval Preuss

V oblasti ústavního práva se prezident bude moct opírat o ústavního právníka Jana Kyselu, za energetického poradce si Pavel zvolil odborníka na inovace Jakuba Maščucha. V otázkách životního prostředí a udržitelnosti se bude obracet na bývalého ministra životního prostředí Ladislava Mika. Pozici poradkyně pro sociální oblast bude zastávat expertka na sociální podporu Lucie Poláková. Celý poradní tým bude koordinovat podnikatel Tomáš Richter. Pavel bude zároveň spolupracovat s architektem Josefem Pleskotem jakožto externím poradcem pro otázky architektury a otevírání Hradu veřejnosti.

Pavlovi zatím stále chybí poradce pro vzdělávání, hledá prý někoho s průřezový přehledem ve všech jeho aspektech. Zároveň nebude mít přímo poradce pro zahraniční politiku, bude ji ale občas konzultovat s řadou lidí. Jedním z nich bude bývalý poslanec Jan Farský (STAN), o kterém se dříve hovořilo jako o možném poradci pro otázky domácí politiky.

Tisková konference se poprvé konala přímo na Pražském hradě, a to v Rothmayerově sále. V uplynulých týdnech ji jeho tým pořádal v Hrzánském paláci, který měl zapůjčen do přestěhování na Hrad. „Doufám, že se nám podaří najít lepší místo pro konání těchto akcí. Tady to má akustiku jako v katedrále,“ zavtipkoval prezident v úvodu tiskové konference. Příště by si prý představoval „něco komornějšího“.

Nový postup při výběru kandidátů do Ústavního soudu

Pavel se později sejde s prvními třemi adepty na ústavní soudce. Novinářům prozradil, že mezi nimi budou bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa i bývalá šéfka Soudcovské unie Daniela Zemanová. Prezident je však zatím označil za „lidi, doporučené konzultačním týmem“, nikoliv oficiální kandidáty. „Po dnešní schůzce se rozhodneme, jestli zároveň budou kandidáti a jestli jejich jména pošleme do Senátu,“ doplnil.

Prezident oslovil 23 právních institucí, aby mu navrhly své adepty. Která jména nakonec předloží senátorům, mu pomůže vybrat sedm poradců. „Snažím se, aby celá procedura výběru ústavních soudců byla transparentní,“ uvedl Pavel.

Novou proceduru výběru kandidátů ocenil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS): „Po deseti letech poprvé vím, jakým způsobem budou ústavní soudci vybíraní, to nebyla samozřejmost.“ Návrhy pro horní komoru Parlamentu by prý uvítal v první třetině dubna. Senát by je tak mohl projednat do začátku května, kdy končí mandát třem dosavadním soudcům.

Postup se naopak nelíbí ministru spravedlnosti Pavlovi Blažkovi (ODS). „Představte si, že každá z institucí navrhne třeba dva kandidáty. Bude 46 kandidátů na sedm míst. Automaticky tak 39 kandidátů urazíte, protože jim sdělíte, že byli horší než těch dalších sedm,“ prohlásil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Tagy:
ODS Miloš Vystrčil Petr Pavel Pražský hrad Pavel Blažek Senát Parlamentu ČR Ústavní soud České republiky David Marek Vladimír Bezděk